Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako ispraviti pogrešno naučene obrasce kretanja čime opterećujemo kralježnicu i zglobove?

Poliklinika Medikol
Foto: Poliklinika Medikol
1/3
30.01.2023.
u 08:52

U svakodnevnom životu prilikom dužeg hodanja, uspona uz brijeg ili stepenice, ustajanja iz kreveta, ulaska u automobil ili pak kod treniranja koristimo krivo naučene obrasce kretanja.

Sustavno opterećujemo kralježnicu i zglobove te na taj način dugoročno dovodimo tijelo u posturalne kompenzacije praćene bolnošću i ozbiljnijim tegobama koje zahtijevaju stručnu pomoć fizioterapeuta. Primjenjujući DNS tehniku stabiliziramo trup i kralježnicu te se ekstremiteti mogu kretati bez ograničenja kako bi lakše i pravilnije izveli pokret bez bolnosti.

Preduvjet uspješnog provođenja DNS tehnike je pravilno motoričko učenje kroz neurorazvojne faze djeteta do prve godine života.

Razgovarali smo s fizioterapeutima Markom i Ivanom iz Poliklinike Medikol o DNS vježbama. Kakve su to vježbe, kome su namijenjene, koji je njihov cilj te kada ih je potrebno primjenjivati.

DNS vježbe bi se mogle najjednostavnije opisati kao resetiranje, odnosno „povratak čovjeka na tvorničke postavke“. Možete li nam to malo pojasniti?

Tako je. Radi se o vježbama koje se baziraju na razvojnim obrascima kretanja. Odnosno, tehnika oponaša položaje djeteta u dobi od trećeg do jedanaestog mjeseca života. To je period kada se dijete uči kretati, jača trbušne mišiće, uspostavlja ravnotežu, aktivira mišiće dna zdjelice, dijafragme, dubokih fleksora vrata i ekstremiteta. Cilj dinamičko neuromišićne stabilizacije je ponovno učenje pravilnog obrasca kretanja i intraabdominalnog disanja.

Za koja stanja se preporučuje dinamička neuromuskularna stabilizacija?

DNS tehnika ostvaruje dobre rezultate kod narušene stabilnosti kralježnice, ali i drugih poremećaja lokomotornog sustava, odnosno sustava za kretanje. Najčešće se koristi kod bolnih stanja kralježnice kao što su protruzije i hernijacije intravertebralnog diska, lumboishijalgije poznate kao išijas. Jednako tako uspješno se primjenjuje u rehabilitaciji kod posttraumatskih i postoperativnih stanja. Vrlo često javljaju nam se i žene poslije poroda s problemima dijastaze trbušnih mišića koje uspješno rješavamo ovom tehnikom. Prevencija ozljeda, povećanje izdržljivosti i funkcionalnosti pokreta jedni su od benefita ovih vježbi.

Foto: Poliklinika Medikol

Koji je cilj vježbi? Kombiniraju li se s nekim drugim tehnikama i vježbama ili su kao zasebna terapija dovoljne?

Cilj DNS vježbi je naučiti pacijenta/klijenta pravilnim kretnjama koje rasterećuju kralježnicu i smanjuju bolnost i pokušati iste te kretnje postaviti kao uzorak kretanja u svakodnevnim aktivnostima.

Zapravo, obje su mogućnosti povoljne za pacijenta ili klijenta. DNS kao tehnika može se koristiti u kombinaciji s ostalim tehnikama fizikalne i manualne terapije ili kao zasebna tehnika u terapiji. Jednako se koristi kako u mlađih tako i u starijih osoba te u pacijenata s neurološkom i ortopedskom problematikom. DNS se može koristiti i kod rekreativnih, odnosno profesionalnih sportaša kao pripremni dio treninga ili pak u rehabilitacijskom procesu.

Kako vježbe izgledaju, koliko traju te koliko dolazaka je potrebno da bi vježbe imale učinka?

U samim vježbama se koristi trbušno (abdominalno) disanje koje ima važnu ulogu pri aktivaciji trbušnih mišića, dubokih leđnih mišića, mišića zdjeličnog dna i ošita (dijafragme). Pri vježbanju, te tranzicijama iz jednog položaja u drugi, najbitnije se fokusirati na ispravan položaj tijela, pri čemu pazimo na položaj glave, lopatica i ramena, zdjelice te na abdominalno disanje. Vježbe se izvode najčešće na podu u udobnoj odjeći koja ne sprječava izvođenje pokreta. Preporučuju se kontinuirani dolasci u frekvenciji od dva treninga tjedno.

Foto: Poliklinika Medikol

Tko vodi DNS vježbe i gdje se mogu provoditi?

U Poliklinici Medikol vježbe provode stručno licencirani fizioterapeuti koji su se obrazovali za izvođenje dinamičko neuromišićne stabilizacije na Praškoj školi za rehabilitaciju.

Za više informacija oko DNS tehnike javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na fizikalna@medikol.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije