Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na brzinu, prije spavanja

Kako biste izbjegli veliko pospremanje doma, svaki dan napravite ovih 7 stvari

shutterstock
28.11.2020.
u 21:00

Poput prljavog posuđa, što duže na štednjaku stoji zagorjela hrana to će se jače za njega 'zapeći' i biti će je ukloniti

Jasno je da malo tko želi na svoj popis obveza dodavati ekstra zadatke - no ako svaki dan odradite ovih sedam laganih poslova dugoročno ćete, kažu stručnjaci, uštedjeti puno više vremena i nećete morati brinuti vrebaju li vaš dom razni štetni mikrobi.

A ako svaki dan na brzinu očistite ovih nekoliko mjesta u domu, i to s pravim alatima - sapunom i vodom, metlom ili dezinficijensom - i vikend će vam proći s manje opterećenja - objasnila je  direktorica laboratorija za čišćenje Instituta za domaćinstvo, Carolyn Forte.

Počistite ulazni hodnik

Logično je da je baš ulaz u kuću ili stan najveće žarište nereda i prljavštine. Svaka osoba koja prođe kroz vrata prolazi i tuda, ali svejedno nema potrebe da svaki dan perete hodnik; samo ga na brzinu 'dotjerajte'.

Foto: Shuttershock

Pobacajte na mjesto sve prljave cipele i blatne čizme, a zalutale sitnice stavite na komodu i u ladice. Na brzinu površine u hodniku poprskajte s dezinficijensom, a nemojte zaboraviti kvaku - jedan od najčešće diranih predmeta u kućanstvu. Kad dezinficijens par minuta odstoji, prebrišite sve i suhom krpom.

Prebrišite radne površine u kuhinji

Budući da se na radne površine u kuhinji uz hranu ostavljaju i druge stvari  - poput pošte, ključeva automobila i torbi - također mogu biti pune mikroba. Kako biste kuhinju održali čišćom, radne površine prebrišite svaki dan sa spužvom s vodom i sredstvom za suđe, pustite da se osuše pa ih još poprskajte sa sredstvom za dezinfekciju. 

Operite sve stijene tuš kabine 

Redovito održavanje je najlakši način za sprječavanje kamenca koji se stvara zbog tvrde vode, rekla je Forte za GoodHouseKeeping, a ona za taj problem preporučuje da se nakon svake upotrebe tuš kabina cijela prebriše sa drškom za pranje prozora. Tako će se osušiti u rekordnom vremenu, pa će se i kamenac i plijesan manje stvarati.

Foto: Shuttershock

Sredite dio veša

Ne treba svakodnevno prati gomilu rublja, ali ako svaku večer riješite mali dio, olakšat ćete si dan pranja. Neka i djeca prije spavanja skupe svoj prljavi veš i ubace ga u košaru, a nemojte zaboraviti na prljavu hrpu baciti i kuhinjske krpe i ručnike za ruke. Studija američkog Ministarstva poljoprivrede kaže da su kuhinjski ručnici i krpe, čak i kad ne izgledaju prljavo - najkontaminiraniji predmeti u kuhinji.

Naša voditeljica hrabro progovorila: 'Otac me bio spreman izopćiti kad sam ga tražila pomoć'

1/9

Operite prljavo posuđe

Kad ste već spremali večeru bilo bi super nakon nje samo ostaviti suđe, ali sutra će zbog  komadića hrane koji su ostali pranje suđa biti deset puta teže. A ako stvarno nemate snage i za suđe, barem bacite ostatke i ostavite ga u toploj vodi da se namače - sutradan ćete biti sami sebi zahvalni jer ste to napravili.

Foto: Shuttershock

Očistite ostatke hrane sa štednjaka

Poput prljavog posuđa, što duže štednjak tako stoji sa zagorjelom hranom, više će se za njega 'zapeći' i biti će je ukloniti, kaže Forte. U nekim slučajevima takva prljavština može početi uništavati peć pa se brisanje zapravo i isplati, kaže stručnjakinja.

Pometite kuhinjski pod

Navečer pometite pod ili ga prođite sa usisavačem. Ne morate proći cijelu kuću - samo npr. kuhinju - i ujutro će vam sve izgledati ljepše.

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.

Komentara 1

MO
montello
18:56 29.11.2020.

yess točno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije