Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Kako biste izbjegli veliko pospremanje doma, svaki dan napravite ovih 7 stvari

Poput prljavog posuđa, što duže na štednjaku stoji zagorjela hrana to će se jače za njega 'zapeći' i biti će je ukloniti
28. studenoga 2020. u 21:00 1 komentara 1234 prikaza
Foto: shutterstock

Jasno je da malo tko želi na svoj popis obveza dodavati ekstra zadatke - no ako svaki dan odradite ovih sedam laganih poslova dugoročno ćete, kažu stručnjaci, uštedjeti puno više vremena i nećete morati brinuti vrebaju li vaš dom razni štetni mikrobi.

A ako svaki dan na brzinu očistite ovih nekoliko mjesta u domu, i to s pravim alatima - sapunom i vodom, metlom ili dezinficijensom - i vikend će vam proći s manje opterećenja - objasnila je  direktorica laboratorija za čišćenje Instituta za domaćinstvo, Carolyn Forte.

Počistite ulazni hodnik

Logično je da je baš ulaz u kuću ili stan najveće žarište nereda i prljavštine. Svaka osoba koja prođe kroz vrata prolazi i tuda, ali svejedno nema potrebe da svaki dan perete hodnik; samo ga na brzinu 'dotjerajte'.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Pobacajte na mjesto sve prljave cipele i blatne čizme, a zalutale sitnice stavite na komodu i u ladice. Na brzinu površine u hodniku poprskajte s dezinficijensom, a nemojte zaboraviti kvaku - jedan od najčešće diranih predmeta u kućanstvu. Kad dezinficijens par minuta odstoji, prebrišite sve i suhom krpom.

Prebrišite radne površine u kuhinji

Budući da se na radne površine u kuhinji uz hranu ostavljaju i druge stvari  - poput pošte, ključeva automobila i torbi - također mogu biti pune mikroba. Kako biste kuhinju održali čišćom, radne površine prebrišite svaki dan sa spužvom s vodom i sredstvom za suđe, pustite da se osuše pa ih još poprskajte sa sredstvom za dezinfekciju. 

Operite sve stijene tuš kabine 

Redovito održavanje je najlakši način za sprječavanje kamenca koji se stvara zbog tvrde vode, rekla je Forte za GoodHouseKeeping, a ona za taj problem preporučuje da se nakon svake upotrebe tuš kabina cijela prebriše sa drškom za pranje prozora. Tako će se osušiti u rekordnom vremenu, pa će se i kamenac i plijesan manje stvarati.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Sredite dio veša

Ne treba svakodnevno prati gomilu rublja, ali ako svaku večer riješite mali dio, olakšat ćete si dan pranja. Neka i djeca prije spavanja skupe svoj prljavi veš i ubace ga u košaru, a nemojte zaboraviti na prljavu hrpu baciti i kuhinjske krpe i ručnike za ruke. Studija američkog Ministarstva poljoprivrede kaže da su kuhinjski ručnici i krpe, čak i kad ne izgledaju prljavo - najkontaminiraniji predmeti u kuhinji.

Naša voditeljica hrabro progovorila: 'Otac me bio spreman izopćiti kad sam ga tražila pomoć'

1 / 9
Katarina Moškatelo

Operite prljavo posuđe

Kad ste već spremali večeru bilo bi super nakon nje samo ostaviti suđe, ali sutra će zbog  komadića hrane koji su ostali pranje suđa biti deset puta teže. A ako stvarno nemate snage i za suđe, barem bacite ostatke i ostavite ga u toploj vodi da se namače - sutradan ćete biti sami sebi zahvalni jer ste to napravili.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Očistite ostatke hrane sa štednjaka

Poput prljavog posuđa, što duže štednjak tako stoji sa zagorjelom hranom, više će se za njega 'zapeći' i biti će je ukloniti, kaže Forte. U nekim slučajevima takva prljavština može početi uništavati peć pa se brisanje zapravo i isplati, kaže stručnjakinja.

Pometite kuhinjski pod

Navečer pometite pod ili ga prođite sa usisavačem. Ne morate proći cijelu kuću - samo npr. kuhinju - i ujutro će vam sve izgledati ljepše.

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.
HUB OSOBNE FINANCIJE Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija HUB FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE Kako izaći iz prezaduženosti? Saznajte ključne savjete Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva