Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvrstite ih u vašu svakodnevicu

Jesu li ove navike, koje mogu spriječiti dobivanje raka, dio vaše rutine? Trebale bi biti!

Shuttershock
24.04.2023.
u 09:30

Stručnjaci su identificirali tri malo poznate navike koje su povezane sa smanjenim rizikom od raka.

Određena količina rizika od raka povezana je s vašim DNK-om, ali epigenetika (tj. izbor životnog stila i okoline) također igra značajnu ulogu. Stručnjaci su identificirali tri malo poznate navike koje su povezane sa smanjenim rizikom od raka. Pokušajte ih uključiti u svoju svakodnevnu rutinu kako biste osigurali da vaše tijelo može najbolje funkcionirati u godinama koje dolaze, prenosi Mind Body Green.

1. Unosite vitamine i antioksidanse: Istraživanja su dokazala da su mnogi vitamini i antioksidansi povezani sa smanjenim rizikom od raka, uključujući:

  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin D
  • resveratrol
  • likopen
  • lutein
  • zeaksantin.

Pobrinite se da unosite mnogo ovih hranjivih tvari iz cjelovite hrane i nadopunjujete ih formulama s jednim sastojkom ili multivitaminskim formulama kada je to potrebno. Dodavanje opsežnog multivitaminskog dodatka koji donosi sve ove vitamine i antioksidanse lak je i jednostavan način za održavanje zdravog tijela i promicanje dugovječnosti.

2. Optimizirajte zdravlje sna: S vremenom, neoptimalan san može dovesti do zdravstvenih problema s kardiovaskularnim sustavom, imunološke disfunkcije, pa čak i raka. U longitudinalnoj studiji iz 2021. godine, objavljenoj u časopisu Sleep, starije osobe s lošom kvalitetom sna imale su gotovo 60% veću vjerojatnost da će razviti rak od onih s dobrom kvalitetom sna, bez obzira na to jesu li u obitelji imali povijest karcinoma. Još jedan razlog da kvalitetan san bude prioritet!

3. Napunite svoj tanjur vlaknima: Vjerojatno ste čuli da bobičasto voće bogato antioksidansima može pomoći u smanjenju rizika od raka, ali jeste li čuli da vlakna također mogu pomoći u velikoj mjeri? Prema pregledu meta-analiza iz 2018. godine, iz časopisa Journal of Chiropractic Medicine, prehrana bogata vlaknima može smanjiti vjerojatnost razvoja određenih vrsta raka — posebice raka debelog crijeva i dojke. Kako biste povećali unos dijetalnih vlakana (muškarci trebaju najmanje 38 grama dnevno, dok žene trebaju najmanje 25 grama), svakako dodajte hranu bogatu vlaknima svakom obroku u danu. Neka to bude:

  • voće
  • povrće
  • cjelovite žitarice
  • mahunarke
  • orašasti plodovi
  • sjemenke

Ako se još uvijek borite da postignete svoje ciljeve u vezi s vlaknima, razmislite o vlaknima u prahu visoke potencije kako biste dodatno povećali svoj dnevni unos.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Komentara 1

OB
Oblivion
11:33 24.04.2023.

Bla, bla, bla i netko plaća takve kvazi stručnjake. Nit pio, nikad cigaretu probao, teretana, sport, bum NonHotkin 4 stadij. Stoga ne gnojite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije