Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jeste li danas obukli različite čarape? Još stignete...

Danas i vi možete dati podršku i učiniti nešto da se proširi svijest o Downovu sindromu tako da obučete dvije različite čarape. One su simbol jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti.
21. ožujka 2016. u 08:16 0 komentara 1143 prikaza
Čarape
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Dana 21. ožujka Svjetski je dan osoba s Downovim sindromom.

Downov sindrom genetski je poremećaj koji je prouzročen postojanjem jednog kromosoma viška, na 21. paru kromosoma, gdje se umjesto 2 nalaze 3 kromosoma.

Ciljevi du obilježavanja ovog dana buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška kako bi se poštivala prava ljudi s DS-om i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promoviranje svijesti i razumijevanje Downova sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s tim sindromom.

Usvajanjem odluke 10. studenoga 2011.  godine Ujedinjeni narodi su prihvatili rezoluciju te time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Downovim sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Danas i vi možete dati podršku i učiniti nešto da se proširi svijest o Downovu sindromu tako da obučete dvije različite čarape. One su simbol jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti. 

 

>>Ova 18-godišnjakinja je model s Downovim sindromom: I mi smo lijepe

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.