Je li zdravo jesti jaja svaki dan? Ovo je 7 činjenica koje će vam brzo dati odgovor na to pitanje!
Uz živote prepune različitih obaveza, mnogi od nas traže obroke koji su ukusni, pristupačni i hranjivi, a da nam nije potrebno puno vremena za njihovu pripremu. Zato je jaje savršena namirnica jer se može pripremiti na mnogo brzih načina, a uz to ima i puno benefita za naše zdravlje. Zasigurno se svi sjećamo stihova iz djetinjstva da "svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje". Ovo je sedam razloga zašto biste svaki dan trebali jesti jaja, piše Express.
Sadrže vitalne vitamine: Dva srednja jaja osiguravaju četvrtinu naših dnevnih potreba za proteinima i opskrbljuju vitaminima A i D, vitaminima B, fosforom, selenom i jodom. Jedna od deset odraslih osoba ima vrlo nizak unos vitamina B2 i joda, dok više od trećine nema selen. Dva srednja jaja pokrivaju najmanje trećinu dnevnih potreba za svakim od ovih nutrijenata.
Apsorbiraju antioksidanse: Nutritivne dobrobiti tu ne staju. Jaja također mogu pomoći u povećanju apsorpcije antioksidansa koji promiču zdravlje iz povrća. Studija u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da dodavanje jaja u salatu povećava apsorpciju luteina i zeaksantina do pet puta, a beta-karotena i likopena do osam puta.
Podrška su vidu: Jaja osiguravaju hranjive tvari koje pogoduju našem vidu, uključujući vitamin A, koji je neophodan za dobar vid pri slabom svjetlu. Također sadrže lutein i zeaksantin, antioksidanse koji smanjuju rizik od katarakte i akutne makularne degeneracije (AMD) što može uzrokovati sljepoću. Jedno istraživanje na više od 3600 odraslih otkrilo je da su ljudi koji su jeli dva do četiri jaja tjedno, u usporedbi s ljudi koji su jeli manje od jednog jajeta tjedno, imali 49 posto smanjeni rizik od razvoja kasnog AMD-a, točke u kojoj se vid slabi, nakon 15 godina. .
Hrana su za mozak: Jaja su bogata kolinom, nutrijentom potrebnim za neurotransmiter u mozgu koji je ključan za pamćenje i kognitivnu funkciju. Istraživanja su otkrila da veći unos kolina usporava kognitivni pad koji se prirodno javlja kako starimo i može pomoći u smanjenju rizika od demencije i Alzheimerove bolesti. Osim toga, jaja sadrže mnoge vitamine B koji podupiru mentalnu dobrobit i kognitivnu funkciju.
Čistoća kolesterola: Većina ljudi ne treba brinuti o kolesterolu u jajima. Istraživanja pokazuju da osim ako nemate genetsko oboljenje koje se naziva obiteljska hiperkolesterolemija, kolesterol u hrani malo utječe na razinu kolesterola u krvi ili rizik od srčanih bolesti kada se jede kao dio zdrave uravnotežene prehrane.
Umjesto toga, vjerojatnije je da će zasićene masti povećati kolesterol u krvi, a samo 28 posto masti u jajetu je zasićena masnoća. Ostatak su uglavnom nezasićene masti pogodne za srce. Glavne britanske savjetodavne skupine za srce i zdravlje, više ne ograničavaju koliko jaja trebamo pojesti.
Pomažu u oblikovanju struka: Srednje jaje sadrži samo 66 kcal i omogućuje laku kontrolu porcije. Još bolje, te kalorije dolaze prirodno prepune hranjivih tvari. Studije također sugeriraju da nam jaja mogu pomoći u upravljanju težinom poboljšavajući osjećaj tako da ukupno unosimo manje kalorija. U jednoj studiji, zdravi muškarci jeli su jaja na tostu, žitarice s mlijekom i tostom ili kroasan i sok od naranče za doručak.
Nakon doručka koji je sadržavao jaja, sudionici su izvijestili o poboljšanoj sitosti, manjoj gladi i manjoj želji za jelom. Također su unijeli 306 kalorija manje tijekom ostatka dana u usporedbi s doručkom s kroasanima i 438 kalorija manje u usporedbi s doručkom koji je uključivao žitarice i tost.
Pomažu cijelom tijelu: Jaja su bogata proteinima, koji su neophodni za zdrave kosti i mišiće. No, također su jedan od rijetkih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D, koji podržava funkciju mišića i pomaže tijelu u apsorpciji kalcija, čineći ga ključnim za jake i zdrave kosti. Zauzvrat, to pomaže u zaštiti od osteoporoze. Dva srednja jaja daju 3,2 mikrogram vitamina D, dok je prosječna dnevna preporuka 10 mikrogram za sve starije od godinu dana.