dobro je znati

Je li pametno podgrijavati tjesteninu? Evo odgovora

Tjestenina s tunom i rajčicom
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
29.01.2016.
u 08:35

Pustite da se ohladi, savjetuju nas nutricionisti.

Ako smo se to ikada i zapitali gledajući u tanjur s ohlađenom tjesteninom i ostacima od ručka, stigao je i stručni odgovor na pitanje: Je li preporučljivo podgrijavati tjesteninu? 

Naučili smo da je tjesteninu bolje jesti kada se ohladi, kada se stisne, naravno, ne doslovno, savjetuju nutricionisti.

Količina od 150 g kuhane tjestenine sadrži 1 g masnoća, 7 g bjelančevina, 40 g škroba i 180 kalorija. Jedna porcija osigurava 20% dnevno preporučene količine vlakana. Osim što poboljšava rad crijeva, integralna tjestenina bogatijeg je okusa, bolje podnosi kuhanje i upija manje umaka. Izbjegavajte sir i vrhnje u umacima jer 100 g tjestenine s rajčicama sadrži 285 kCal, dok ista količina tjestenine s vrhnjem i jajima sadrži 880 kCal.

Prekuhana tjestenina ima veći glikemijski indeks.

I znanost je još jednom stavila potpis na to. No ovaj put, pitali smo se, je li pametno ohlađenu tjesteninu podgrijavati?  

British TV emitirala je epizodu TV showa pod nazivom Trust Me, I'm a Doctor (Vjerujte mi, ja sam doktor) u kojoj je deset sudionika showa sudjelovalo u eksperimentu. Sudionici su tijekom tri dana jeli svježe pripremljenu, ali i ohlađenu te podgrijanu tjesteninu. Nakon svakog obroka, iz uzorka krvi, ispitana im je razina glukoze. 

Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele svježe pripremljenu tjesteninu imale najvišu razinu glukoze u krvi, oni koji su tjesteninu jeli hladnu su imale manje razine, ali još uvijek poprilično visoke, dok su osobe koje su konzumirale podgrijanu, a prethodno ohlađenu, imali su najniže razine glukoze u krvi. 

Slijedom toga, možemo slobodno preporučiti: Skuhajte tjesteninu dan ranije prije konzumacije za zdraviji obrok. 

No, ako imate problema s neželjenim kilogramima i brojite gdje možete ''stisnuti kalorije'', preporučljivo je smanjiti konzumaciju tjestenine. Kada jedete ovu namirnicu, razina šećera skočit će u nebo, baš kao i inzulin. Ako nema mjesta za pohranu glukoze ili ako postoji otpornost na inzulin, odmah će se energija pohraniti u masnim stanicama, a vi ćete se udebljati. 

Razina šećera zatim brzo opada, tijelo šalje u mozak informaciju "opet sam gladan" i vi posežete za još malo tjestenine. A zapravo ste pojeli dovoljno.

>>Kombinirati meso i voće, rižu i plodove mora nije neuobičajeno. Ali je li nezdravo?

Komentara 9

OX
oxymoron
09:46 29.01.2016.

Prvo se stisne mozak a onda iz njega se rasiri ovakav clanak koji ni podgrijan ne mozes probaviti.

AA
Aartur
08:58 29.01.2016.

Tjestenina - topla ili hladna - ima uvijek jednako kalorija. Hladnija se možda nešto sporije probavlja, pa treba više vremena dok glukoza uđe u krv. Ali gledajući ukupne količine, broj kalorija je isti.

DU
Deleted user
10:47 29.01.2016.

Koji članak.... i netko na ovoj temi, i na ovakvoj gluposti uzima pare???? Besposlen pop jariće krsti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije