Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I tada se liječi

Istraživanje: Postporođajna depresija može se javiti do tri godine nakon poroda

Shutterstock
11.11.2020.
u 07:00

Istraživanje je pokazalo i da mame koje su prije trudnoće imale neke kronične zdravstvene dijagnoze ili psihičke smetnje imaju veće šanse da nakon poroda iskuse simptome depresije

Do 20 posto majki nakon poroda doživi postporođajnu depresiju (PPD) čiji intenzivni simptomi, uključujući depresivno raspoloženje i pretjerano plakanje, obično počinju u prvih nekoliko tjedana nakon porođaja.

Novo istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje pokazalo je da kod nekih žena postporođajna depresija može potrajati i do tri godine, a do tih su spoznaja istraživači došli promatranjem 5000 žena među kojima je otprilike svaka četvrta pokazivala visoku razinu depresije u nekom trenutku u tri godine nakon poroda.

Foto: shutterstock

- Naše istraživanje pokazuje da šest mjeseci od poroda možda nije dovoljno za procjenu simptoma depresije - rekla je dr. Diane Putnick glavna autorica istraživanja i epidemiologinja iz Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj Eunice Kennedy Shriver. To je saznanje, dodaje Putnick, ključno za bolje razumijevanje mentalnog zdravlja mama koje je presudno za dobrobit i razvoj njihove djece.

Putnick zato predlaže da liječnici mame prate još dvije godine nakon poroda, da bi bilo jasnije koliko njih u razdoblju od tri godine ostaje depresivno ili postaju sve depresivnije.

Dr. Putnick ističe i kako bi se trebali promijeniti kriteriji za dijagnozu postporođajne depresije, jer se sada ona ustvrđuje samo unutar mjesec dana od poroda, a žene kojima se dijagnoza kasnije uspostavi smatraju se jednostavno depresivnima, bez 'pravog razloga'.

Foto: shutterstock

Ovo je istraživanje otkrilo i da mame koje su prije trudnoće imale neke kronične zdravstvene dijagnoze ili psihičke smetnje (npr. poremećaj raspoloženja) imaju i veće šanse da nakon poroda iskuse simptome depresije.

Stigli su božićni ukrasi za najljepši blagdanski ugođaj u domu

1/6

Svatko može razviti postporođajnu depresiju, ali neke su izložene većem riziku, uključujući one s poremećajima mentalnog zdravlja, s kroničnim zdravstvenim stanjima, ali i one koje žive u teškim socijalnim uvjetima -  rekla je za portal Shape liječnica opće prakse u Illinoisu dr. Amy Addante.

Ipak, svi se slažu kako je prije konačnih zaključaka potrebno provesti još istraživanja na ovu temu, budući da su sudionice u ovom uglavnom bile bjelkinje i nije uključivalo ni Latinoamerikanke ni Afroamerikanke.

Foto: Shutterstock

A da ovakvi rezultati istraživanja ne iznenađuju smatra i dr. Jessika Ralph iz Minnesote specijalizirana za žensko reproduktivno zdravlje.

- Životni stresori poput niskih primanja, kroničnih bolesti majke ili djeteta ili neodgovarajućeg smještaja i obrazovanja, često ostaju takvi i nakon poroda - kaže dr. Ralph i poručuje kako 'da medicina moramo činiti više da podrži roditelje, tako da i oni i njihova djeca budu sretni, zdravi i uspješni'."

Ipak, dobra je vijest što se postporođajna depresija, kao i svaka druga, danas uspješno može liječiti, bez obzira kada počne.

- Depresija je izlječiva i većini se ljudi stanje s liječenjem poboljšava - kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a simptomi na koje treba pripaziti su osjećaj tuge, tjeskobe ili razdražljivosti; promjene apetita, spavanja i koncentracije; te osjećaji beznađa ili bezvrijednosti.

Foto: shutterstock

- Nove se mame nikako ne bi trebale ustručavati obratiti se liječniku ako osjećaju nešto od navedenog - kaže dr. Ralph koja naglašava kako je 'najvažnije da novopečene mame znaju da nisu same'. 

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 9. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije