Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet pravila

Jeste li znali? Ovo radite pogrešno kad perete kosu

Pranje kose
Shutterstock
20.11.2018.
u 07:13

Stručnjaci savjetuju kako kosu nije dobro prati svaki dan. Iako postoje ne tržištu šamponi za svakodnevno pranje kose, to je loša ideja jer time uklanjate prirodnu masnoću s tjemena što može prouzročiti ljuštenje kože i neugodnu pojavu peruti.

Pranje kose vaša je rutina – svaki dan, svaki drugi ili po potrebi. No znate li radite li to ispravno?

Iako vam se može činiti kako je to nešto što svatko od nas zna napraviti, ipak vjerojatno perete kosu krivo. 

Stručnjaci savjetuju kako kosu nije dobro prati svaki dan. Iako postoje ne tržištu šamponi za svakodnevno pranje kose, to je loša ideja jer time uklanjate prirodnu masnoću s tjemena što može prouzročiti ljuštenje kože i neugodnu pojavu peruti. 

Kako biste bili sigurni da sve radite kako treba, slijedite ovih pet pravila za čistu i sjajnu kosu. 

Šampon

Odabir odgovarajućeg šampona itekako je bitan. Sastojci u šamponima nisu pogodni za svaki tip kose te je izuzetno bitno pronaći onaj koji odgovara vama. Ako imate tanku kosu bez volumena, birajte šampone koje će povećati volumen umjesto da kosu dodatno "slijepi" uz tjeme. Birajte i šampone za osjetljivo vlasište ako inače imate problema s peruti. Izbjegavajte se koristiti šamponima koji sadrže balzam, upotrebljavajte ih odvojeno. 

Smočite kosu kako treba

Osobama s gušćom kosom potrebno je više vode i vremena da namoče vlasi. Dobro protrljajte prstima kosu sve do tjemena prilikom pranja kako biste bili sigurni da ste smočili baš cijelu glavu i vlasi. U prosjeku, kosu trebate namakati najmanje dvije do tri minute prije nego što na nju nanesete šampon. 

Šamponirajte tjeme

Prilikom pranja bazirajte se na to da šampon utrljate što bliže tjemenu i korijenu vlasi. Nemojte šampon stavljati na vrhove kose. 

Ne ispirite odmah

Pustite da šampon odradi svoje i ostavite ga utrljanog na glavi najmanje dvije do tri minute prije ispiranja. Ponovite postupak šamponiranja kako biste sigurno uklonili sve nečistoće . Ako ikako možete, kosu isperite mlakom vodom, a ne vrućom kako se ne bi dodatno oštetila. 

Balzam

Nanesite ga samo na vrhove, ne na tjeme jer će dodatno zamastiti vaše vlasište zbog čega ćete kosu morati prati češće. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja, a za potpunu njegu na vrhove nanesite proizvod za njegu vrhova, poput ulja od argana koje ne trebate ispirati. 

Pogledajte i video Voće koje trebaju jesti dijabetičari

 

Ključne riječi

Komentara 3

AN
AnteKino
09:59 20.11.2018.

DOBRO _ HVALA

AU
austrougarskigeneral
09:56 20.11.2018.

yes

Avatar poljicanin
poljicanin
12:04 20.11.2018.

Jesu li to oni "stručnjaci" koji više nemaju kose?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije