Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJEPOTA Dermatolozi preporučuju - suvišne dlačice uklanjati pod nadzorom stručnjaka

Hrvatice godišnje potroše 20,6 milijuna kuna za glatku kožu

26.04.2009.
u 17:32

Minice, suknje ili vruće hlačice najzahvalnije su za užareni gradski asfalt, no one otkrivaju i ono što žene žele sakriti – suvišne dlačice. Njihovo uklanjanje danas je stvar osobne higijene koju prakticira više od 90 posto žena.

Upale, podljevi i vene
Britvice, pjene, vosak, epilatori ili pak depilacije u kozmetičkim salonima samo su neki od načina kako ukloniti neželjene dlačice s bilo kojeg dijela tijela. Upravo je depilacija rutinski postupak, no i on katkad može imati posljedice – upale korijena dlake, zbog kojih je ponekad potrebna i manja kirurška intervencija i liječenje antibioticima, te podljevi ili proširene vene.

Prema zadnjem istraživanju koje je provela tvrtka Nielsen, Hrvatice godišnje potroše više od 45 milijuna kuna samo na kupnju sredstava za depilaciju za upotrebu kod kuće, a kad se dodaju i usluge kozmetičkih salona i drugi preparati, ta svota je više nego dvostruko veća, i više od 100 milijuna kuna godišnje.

– Trake za depilaciju mogu uzrokovati oštećenja površinskog sloja kože. Izazivaju ranice koje su ulazna vrata bakterijama. Zato se prije depilacije valja istuširati kako bi se s kože uklonile bakterije. Britvice se mogu rabiti samo jedanput. Toplim voskom šire se krvne žile, pa to širi kapilare i vene u onih žena koje imaju problema s tim – rekla je dermatologinja Maja Ceković.

Iako je najjednostavnije dlačice ukloniti britvicom, najdugovječniji učinak ipak ima laserska metoda. Njezina cijena doseže vrtoglavih četiri tisuće kuna, no dobri rezultati mogu se ostvariti depiliranjem voskom, egipatskom depilacijom čija je osnova limun, voda i šećer ili pak trakicama za depiliranje.

No, stručnjaci se slažu u jednom – najbolje je neželjene dlačice uklanjati u kozmetičkim salonima. Da bi se izbjeglo urastanje dlaka koje je najčešće rezultat primjene depilatora, potrebno je s vremena na vrijeme napraviti piling tijela.

Egipatski recept
– Najčistiji način čupanja dlaka jest upravo egipatska depilacija. Smjesa se pravi onoga trenutka kad žena dođe na uklanjanje i njome se ne koristi nitko drugi niti ta smjesa stoji. Zato je prijedlog da žene depiliraju noge voskom, a prepone šećernom pastom – rekla je kozmetičarka Nada Jurilj.

Takav tretman stoji 150 kuna. Nakon svake depilacije na koži se pojavljuju sitne crvene točkice koje nestanu za nekoliko dana. Zato je potrebno kožu nahraniti hidratantnim i smirujućim losionima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije