Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Gulaš od mesa bizona ili odrezak od zebre zdraviji i bogatiji proteinima doli govedina i junetina

Meso bizona ili divljeg zeca, uz medvjeđe meso i ono zebre ili muflona te krokodila novost je u hladnjacima, no, nema sumnje da će znatiželjnih gurmana koji to žele ispobati biti
27. listopada 2014. u 12:02 1 komentara 1444 prikaza
gulaš od mesa bizona
Foto: PR

Meso noja, klokana ili korodila u australskoj kuhinji nije novost. Štoviše, zastupljeno je u velikoj mjeri, a okus mu je vrlo nalik na govedinu. K tome je i znatno siromašniji kolesterolom što ga svrstava u hranu koja se preporuča onima koji su na dijetama.  Nojevo meso se čak i ne smatra divljim obzirom da se nojevi uzgajaju na farmama, a godišnje se izveze oko 1,2 miliona kilograma. Klokanovo meso  je crveno i vrlo mekano, a poznato je i pod navzivom   - australus. 

Krokodilsko meso najsličnije je nekoj mješavini svinjskog i ribljeg mesa, a koriste ga čak i prolsavljeni kuhari u televizijskim emisijama. Odnedavno je meso egzotičnih životija dostupno i u Hrvtaskoj. Metro je prvi veleprodajni lanac u Hrvatskoj koji u svojoj ponudi od 23. listopada ima egzotičnu smrznutu divljač.

Kuhari s više ili manje znanja će svojim gostima moći će ponuditi meso bizona ili divljeg zeca, a svi koji ne mogu odoljeti dobrom čobancu, od sada ga mogu pripremiti i od medvjeđeg mesa. Uz Metro možete saznati kakvog je okusa gulaš s mesom zebre ili muflona te ima li meso krokodila okus po piletini, raku ili svinjetini. 

„Uspjeh naših kupaca smatramo vlastitim uspjehom i zato im nudimo proizvode provjerenog porijekla i kvalitete i kontinuirano širimo svoj asortiman. Ugostiteljima i hotelijerima METRO se uvijek trudi ponuditi jedinstven izbor proizvoda koji će im pomoći da obogate svoju gastronomsku ponudu i izdvoje se iz konkurencije“, objašnjava Vlatko Zovko, voditelj kategorije mesa u Metro Cash & Carryju.

Na kvalitetu mesa egzotične divljači dostupne u METRO-u ukazuje i podatak da meso bizona ima nižu razinu masti od govedine i čak 40 posto više proteina od junetine. U samo jednom serviranju meso bizona vašim će gostima, uz bogati okus, osigurati i izvrstan omjer željeza, cinka i antioksidansa. Malom količinom masnoće (0.5g na 100g) može se pohvaliti i meso zebre koje broji trećinu kalorija koje se nalaze u goveđem odresku iste veličine.

Meso zebre odabir je ne samo kuhara koji teže originalnosti, nego i brojnih sportaša jer uz cink. koji pomaže imunitetu, sadrži i vitamin B12 za energiju. Sva divljač koju Metro nudi svojim kupcima ima certifikat CITES koji osigurava i regulira održivu međunarodnu trgovinu divljači. UZ CITES certifikat, svi proizvođači i dobavljači Metro Cash & Carryja moraju imati jedan od devet GFSI (Global Food System Initiative) standarda koji jamče sigurnost hrane i kvalitetu procesa proizvodnje hrane.

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Tihomir Prdež:

    Osim što nas bombardirate reklamama posvuda, posebno je gnjusno podvaljivati plaćene oglase pod članke.