Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite oprezni

Grijete krumpir ili gljive u mikrovalnoj pećnici? Možda biste trebali prestati

Getty Images
31.10.2019.
u 14:53

Neka hrana jednostavno nije dobra kada se pregrijava jer ispušta određene bakterije, ali i gubi svoju nutritivnu vrijednost

Mikrovalna pećnica odlična je za pregrijavanje hrane, ali ipak neke namirnice ne bi trebalo stavljati u nju. Određene namirnice izgubit će važna svojstva, a najgore je pregrijavati već prije pregrijanu hranu. 

Meso 

Foto: Getty Images

Neki ljudi meso odmrzavaju u mikrovalnoj pećnici, ali ovo i nije najbolja ideja. Meso nikada nije ravnomjerno narezano pa bi se moglo dogoditi da se tanji dijelovi mesa skuhaju, a oni deblji jednostavno i dalje ostanu zaleđeni. Bolji način odmrzavanja mesa je ostaviti ga preko naći u hladnjaku da se otopi prirodnim putem. 

Krumpir 

Poznato je kako se krumpir ne smije pregrijavati jer se na njemu može pojaviti bakterija Clostridium botulinum koja izaziva botulizam, a samo neki od simptoma su mučnina, grčevi u trbuhu, proljev i slabost, piše Power of positivity. 

Brokula 

Foto: Getty Images

Povrće se vrlo brzo zagrije u mikrovalnoj, ali neko bi jednostavno trebalo izbjegavati. Brokula je odličan primjer. Zagrijavanjem na visokim temperaturama ovo će povrće izgubiti oko 97 posto svojih nutritivnih svojstava. 

Gljive 

Ostaci kuhanih ili pečenih gljiva ne bi se smjeli pregrijavati jer su pogodne za razvoj bakterija. Gljive koje su pregrijane na tavi također mogu uzrokovati bol u trbuhu. Najbolje ih je odmah pojesti, a višak baciti. 

Tvrdo kuhana jaja

Jaja koja se griju u mikrovalnoj nisu dobra ideja iz razloga što se brzo griju, a samim time će biti kipuća kada ih izvadite iz mikrovalne, a moguće je i da će eksplodirati, ukoliko u mikrovalnu stavljate tvrdo kuhana jaja s ljuskom. 

Zamrznuto voće 

Foto: Getty Images

Kada se zamrznuto voće stavi u mikrovalnu pećnicu, ono gubi svoje zdravstvene vrijednosti i vitamine. 

Kruh 

Iako zvuči kao dobar način za omekšati stari kruh, iz određenih razloga ovo se ne bi trebalo raditi. Prvo, kruh će omekšati, možda i previše, i bit će jako vruć, a jednom kada se ohladi će se ponovno vratiti u prvotno, tvrdo stanje. Također, gluten i šećer se čudno ponašaju kada se griju u mikrovalnoj pećnici. 

Pregrijavanje već pregrijane hrane 

Foto: Getty Images

Ovo se nikako ne bi smjelo raditi jer je takva hrana plodno tlo za razvoj bakterija i može imati posljedice za zdravlje. 

Pogledajte kako se hraniti nakon 50. godine života:

Komentara 1

ČR
črnamatizemla
15:13 31.10.2019.

Kada hranu prigrijavamo moramo paziti da ju ne pregrijemo jer bi mogli opeći jezik, a ako ju ipak pregrijemo treba samo lagano žlicom miješati da se ohladi, ne jako miješati da ne šprica po stolnjaku i nikako ne puhati u hranu da ne pljuckamo okolo, tak su bar mene učili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije