Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Delnice

Grad na visini

Robert Anic/Pixsell
23.11.2020.
u 13:56

Zbog povoljne klime nekoć je ovdje bila ladanjska oaza buržoazije

Nekoć ladanjska oaza buržoazije koja je ovamo dolazila u zračne kupke, a danas najviši grad u Hrvatskoj koji se popeo na 730 metara nadmorske visine – Delnice – nekako su prije svega sinonim za snijeg, iako je ovdje pregršt zanimljivosti koje ne moraju nužnu biti vezane uz bijele pahulje. Nekoliko minuta hoda od spomenika na kojem su zabilježeni snježni rekordi u Delnicama, u najstarijoj ulici ovoga gradića, Supilovoj, nalazi se Popovićev mlin koji su sagradili Francika i Josip Mihelčić po povratku s posla u Americi gdje je ona bila pralja, a on rudar. O mlinu danas brinu njihovi potomci, Nadija i Alen Beljan. Valja napomenuti da su Mihelčići dvije godine prije no što su Delnice elektrificirane kupili mađarski stroj, sa Zelenog vira “povukli” struju i imali električni mlin. Taj stari stroj, ali i ostali u izvornom obliku sačuvani uređaji, i danas se nalaze u mlinici otvorenoj za posjetitelje. U istoj ulici nalazi se i najstarija kuća u Delnicama, Hiža Rački, zaštićeni spomenik kulture.

Jedna je to od zanimljivosti ovoga kraja, a što sve treba vidjeti u Gorskom kotaru, ponajbolje će vas uputiti Jelena Holenko Pirc, vlasnica obrta Lynx and Fox (Ris i lisica). Ova “lokalna lisica” magistrirala je ekonomiju u turizmu i jedini je profesionalni turistički vodič po ljepotama Gorskog kotara. Mi smo se s njom bili iz Parka kralja Tomislava u Delnicama popeli uz ograđeni prostor u kojem je pitomo krdo jelena lopatara i stigli do park-šume Japlenški vrh u kojoj rastu bukva, jela, gorski javor, crvena kozokrvina, mišje uho, velika mrtva kopriva, volujsko oko... Neke od vrsta su endemske i reliktne vrste. Tu je i jedina skijaška skakaonica u Hrvatskoj. Polovinom prošlog stoljeća, u zlatno doba skokova, bila je prava atrakcija, no kako su zime postale sve neujednačenije, s previše ili premalo snijega, a nema više ni skakača, skokovi su prije petnaestak godina zamrli.
 

Foto: Robert Anic/Pixsell

U najstarijoj delničkoj ulici, Supilovoj, nalazi se Popovićev mlin koji su izgradili Francika i Josip Mihelčić po povratku iz Amerike. O za posjete otvorenom mlinu danas se brinu njihovi potomci, Nadija i Alen Beljan

Foto: Robert Anic/Pixsell

Jelena Holenko Pirc, vlasnica obrta Lynx and Fox (Ris i lisica) jedini je profesionalni turistički vodič po ljepotama Gorskog kotara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije