Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Grad koji je konačno dobio plažu i osvojio 'Zabranjenu zemlju'

'20.07.2013.,Sibenik - Turisticka patrola u Sibeniku, Gradska plaza u Sibeniku. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/8
25.07.2013.
u 12:00

Banj nam je tu, više nam ne treba auto ili brod do plaže, a i šetnica je uređena...

Mi smo vam turistički grad bez plaže. Zvuči smiješno, zar ne – priča nam zgodna Šibenčanka Andrea (21).

– Pa kamo ćete onda s ručnikom? – Od lani je ipak imamo, tu je par minuta šetnje od katedrale, zove se Banj. Bila je tu prije tvornica TEF, nije se moglo prije kupati... Moji roditelji, dok su bili djeca, još su mogli tamo na kupanje, no mi kasnije generacije nismo, pa nam je to novo. Puno nam znači, jer prije smo morali do Brodarice automobilom desetak minuta ili do Jadrije brodom. A povratna karta bila je 24 kune. Sad se kupam i štedim – kaže smiješeći se Andrea. Ima i zamjerki. Na putu prema plaži ni jednog koša za smeće. Nema ni rasvjete. Na usponima je skliska podloga. Još je u radu. A ono što je napravljeno, blista samo iz daleka... – Na prvi je pogled lijepo, ali fušali su i ovdje. Evo, pogledajte ovu žičanu ogradu, tu malo dijete lako propadne ne čuvaju li ga roditelji, a dolje je ponor dubok četiri metra – priča nam Zagrepčanin Boris.

Na Banju društvo igra odbojku na pijesku, na plaži je i koš, u Petrovićevu gradu to je sport broj jedan. Međutim, par kilometara dalje, Dražen na Baldekinu sjedi sam... Lijep spomenik s njegovim likom na dugačkoj srebrnoj klupi stoji ispred novog modernog igrališta, na kojem popodne nije bilo nikoga. Šteta. Vuče vas da bacite koju tricu. Novost je u Šibeniku \"Zabranjena zemlja\", kako domaći zovu šetnicu uz Kanal svetog Ante, otvorena sredinom mjeseca. – Oduvijek je ovdje bila vojska. Nekad smo mogli prići samo s morske strane, 80-tih su tu dolazili samo ribari loviti orade, i to na točno određenim mjestima. Na obalu je bilo zabranjeno, a donedavno se ovdje nitko nije kupao. Mladi sada tu partijaju na tvrđavi, mi stariji šetamo i kupamo se. Mnogi nisu ni znali prije da ovo postoji – priča Šibenčanka Nada Matura (53) koju smo sreli na šetnici.

Pričaju nam domaći, koristit će im to mjesto i izvan sezone, za rekreaciju, bit će im to kao Splićanima Marjan ili Zagrepčanima Jarun.

– Mi se već sad vozimo biciklima i ludo je... Najviše nam se dopao morski tunel Hitlerove oči, jer tamo su se prije skrivali brodovi od neprijatelja! Jurimo, moramo mami na ručak... – uzbuđeno pričaju dva desetogodišnjaka na biciklima. Šibenik se trudi, no osim u turističkom centru Solaris gdje sve funkcionira kao po špagi, ostali su turistički sadržaji ipak još \"u radu\". Srećom, na dobrom su putu.  

>> Mljet je pravi raj, a nad nacionalnim parkom bdiju njegovi čuvari 

>> U Kuparima najljepša plaža, cijene padaju dalje od Straduna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije