Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Festival Puta Svile

Ovog će se rujna u Zadru, po prvi puta u Hrvatskoj, održati međunarodna manifestacija Festival Puta Svile. Festival će trajati 3 dana, a svečano otvorenje bit će upriličeno 7. rujna s početkom u 20.00 sati na zadarskom Forumu.
20. kolovoza 2018. u 15:34 802 prikaza
Festival Puta Svile
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/9

Tog će vikenda u Zadru biti vrlo živo: u grad će se sliti stotinjak predstavnika kulturnih i gastronomskih organizacija, ali i poslovnih ljudi iz velikog broja zemalja koje se nalaze na drevnom Putu svile. Svi oni će ponuditi Zadranima i njihovim gostima nezaboravan ugođaj koji će na tri dana pretvoriti grad Zadar u mjesto susreta različitih kultura s područja koje obuhvaća 65% svjetskog stanovništva, ali i 40% svjetskog BDP-a.

Festival Puta Svile | Autor : PROMO Foto: PROMO

Na pozornici koja će biti postavljena na samom Forumu izmjenjivat će se nastupi Master Zhanga kineskog majstora Tai Chi-a, iranskih majstora kaligrafije, ruske tradicionalne udruge Kalinke, indijskih plesača, bugarskih i mađarskih majstora borilačkih vještina, hrvatskih umjetnika i mnogih, mnogih drugih. U večernjim terminima (od 22 sata) na Forumu će biti prikazani i filmovi iz Kazahstana i Azerbejdžana!

Uz Forum središte događanja bit će i Kalelarga gdje će se tijekom trajanja Festivala moći vidjeti i tradicionalni ples Zmaja što će biti posebno efektivno svim prolaznicima koji se nađu u najpoznatijoj zadarskoj ulici.

Festival Puta Svile | Autor : PROMO Foto: PROMO

Uz kulturu svoj će prostor dobiti i predstavnici gastronomije pa ćemo tako u Zadru moći kušati specijalitete kineske, indijske i iranske kuhinje. 

U sklopu Festivala održat će se i Okrugli stol pod nazivom Put svile i kulturno naslijeđe. Na Okruglom stolu će između ostalih sudjelovati i neki od veleposlanika zemalja sudionica Festivala.

Na ideju održavanja ove međunarodne manifestacije došli su predstavnici udruga Putevima Marka Pola, Novog Puta svile te Europskog Poslovnog Kluba. Predsjednica Festivala, gospođa Jasna Vukas, već dugi niz godina surađuje na projektima vezanima uz Kinu, gdje uspješno povezuje hrvatsku i kinesku kulturu, turizam i poslovni svijet. Svojim dosadašnjim radom napravila je veliki marketing Hrvatskoj u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a ovim će projektom dodatno povećati uočljivost naše zemlje u toj, ali i drugim zemljama koje se nalaze na drevnom Putu svile. Tajnik Festivala, gospodin Marko Erdeljac, kroz funkciju predsjednika Europskog Poslovnog Kluba svoj fokus stavlja na produbljivanje gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s inozemstvom. Radom na organizaciji ovog Festivala nastavit će svoj put na predstavljanju Hrvatske kao zemlje velikih mogućnosti i poslovne budućnosti poslovnim ljudima i korporacijama zainteresiranima za Put svile.

Festival Puta Svile | Autor : PROMO Foto: PROMO

Poveznica Hrvatske s Putem svile je i Marko Polo. Legenda govori da obitelj tog poznatog mletačkog trgovca dolazi iz Hrvatske, a baš njegova putovanja zapisana su u formi putopisa "Knjiga svjetskih čudesa", poslije poznatim pod nazivom "Milijun". Njegov putopis poslužio je kao podloga za stvaranje zemljopisne karte Azije, a opis tog tada dalekog svijeta poticao je pustolove tog vremena da potraže nove pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

Website Festivala:
www.silkroad.hr

SNAGA PRIRODE
VIDEO Pješčana oluja progutala grad u Kini: Pogledajte nadrealne prizore
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu