Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apetitlih

Evo koje sve delicije možete probati ove godine na Adventu na Zrinjevcu!

20.11.2019.
u 14:41

Čini se da je dominaciji kobasica, fritula i burgera na adventskim štandovima napokon odzvonilo - umjesto toga na Zrinjevcu ćete se ovoga Adventa moći zagrijati s pravim domaćim ajngemahtecom, uživati u pečenoj patki s mlincima, kajzeršmarnu, tačkrlama, jabukama u šlafroku i brojnim drugim tradicionalnim jelima kontinentalne Hrvatske. Zvuči baš kako se i zove: Apetitlih!

Advent na Zrinjevcu i ove godine počinje tradicionalnim paljenjem lampica 30. studenog 2019. godine i traje sve do 7. siječnja 2020. godine. Tijekom više od četrdeset dana Advent na Zrinjevcu donosi brojne zanimljive programe, svake večeri nastupiti će zanimljivi bendovi, ali i tijekom dana prepoznatljiva blagdanska atmosfera u samom srcu Zagreba privući će goste i namjernike iz cijelog svijeta, koji sad već tradicionalno dolaze biti dijelom zagrebačke adventske priče! Zimska bajka na Zrinjevcu već godinama donosi adventsku radost u jedan od najljepših hrvatskih gradskih parkova, a ove godine sprema Apetitlih – posebno iznenađenje za sve ljubitelje tradicionalnih jela! U suradnji s Gourmet Experience Croatia timom, organizatori Adventa na Zrinjevcu iz Katapult promocije odlučili su snažno promovirati hrvatsku tradiciju, stavljajući u prvi plan naša kontinentalna jela i promovirajući lokalne namirnice i ponudu stranim i domaćim gostima.

Hrvatskoj je mjesto na svjetskoj gastrokarti

Gourmet Experience Croatia projekt je iza kojeg stoji troje zaljubljenika u gastronomiju – Karmela Karlović, Sandra Rončević i Stephen Breslin. Cilj im je obogaćivanje gastronomske turističke ponude Republike Hrvatske te promocija naše zemlje kao jedinstvene destinacije – rade to kroz tematske kulinarske radionice tradicionalne hrvatske kuhinje, organizaciju gastrotura, razvijanje kulinarskih koncepata i jelovnika, uz promociju malih lokalnih proizvođača. Advent na Zrinjevcu zasigurno će postati nezaobilazna lokacija za sve one koji se žele vratiti okusima tradicije, prezentiranima na inovativan način.

– Osmislili smo i „zatvistali“ više od dvadeset zagrebačkih jela i jela središnje Hrvatske koja će doživjeti svoju premijeru na Adventu na Zrinjevcu – ističu Karmela Karlović, Sandra Rončević i Stephen Breslin.

Foto: Mila Batinica

Apetitlih: Nova ikona zagrebačke adventske ponude

Vođeni spoznajom da su tradicionalna jela sve manje dostupna i zastupljena u restoranima, ali i našim domovima, kreativni tim Adventa na Zrinjevcu ove godine u suradnji s profesionalcima iz Gourmet Experience Croatia tima donosi izbor najpoznatijih adventskih delicija, koji će biti pripremljeni na suvremen način i inovativno posluženi. Uz čaroliju desetaka tisuća lampica koje obasjavaju zrinjevački park, posjetitelji će tako moći uživati u Apetitlihu – jedinstvenom putovanju okusima kontinentalne Hrvatske.

– Želimo naša autentična hrvatska jela približiti mlađim generacijama i gostima iz inozemstva. Čvrsto vjerujemo da će ih okusi oduševiti te da će i sami u svojim domovima htjeti pripremiti neke od delicija, pri čemu će im pomoći inspiracija s Adventa na Zrinjevcu – ističu iz Katapult promocije.

Zahvaljujući ovoj inicijativi samo na Adventu na Zrinjevcu moći ćete probati tradicionalna jela pripremljena i prezentirana na sasvim nov način. Organizatori tako najavljuju da svakog gosta očekuje putovanje okusima hrvatske tradicije uz dobro znana, ali i neka zaboravljena jela, omiljena u blagdansko vrijeme. Uz novu inačicu ajngemahteca, koji će vas ugrijati, moći ćete uživati u pečenoj patki posluženoj s popečkom od mlinaca i krumpira – adventskoj inačici patke s mlincima, dok će kajzeršmarn biti poslužen uz šljive s vinom i rum-karamel umak. Usto, bit će tu i jela koja su samo za ovu priliku “ukradena” iz bakinih kuharica: nezaobilazni grenadirmarš – staro zagrebačko, ali i vojničko jelo od krumpira i tjestenine, tačkrle (punjeni jastučići od krumpirova tijesta) punjene pekmezom s posipom od prženih mrvica aromatiziranih koricom naranče i cimet-šećerom, kao i griz-knedle od sira i griza, koji će ovaj put biti punjene suhim šljivama maceriranim u domaćem višnjevcu. Suradnja s Gourmet Experience Croatia timom počinje s Adventom na Zrinjevcu u centru zagrebačke adventske priče, koji je, možemo to slobodno reći, najtradicionalnija adventska lokacija u gradu.

Evo što donosi Apetitlih na Zrinjevcu!

Grašak s noklicama

(twist: gušće kuhano varivo od graška i mrkve sa zelenim noklicama od peršina i graška)

Lijepo na oko, još bolje na zub, zagrabi žlicom u noklice i grašak da ne budeš gladan, da ne budeš ljut! Spada u najpoznatija jela našeg djetinjstva, a i danas je rado viđeno jelo u našim tanjurima. Jednostavno varivo čiji su glavni sastojci grašak, mrkva i fine ručno rađene noklice, jelo je na žlicu koje začas zagrije i dušu i tijelo.


Griz-knedle

(twist: knedle od sira i griza punjene suhim šljivama maceriranim u domaćem višnjevcu)

Griz-knedle su dobro poznati zalogaj od sira i griza koji vas na prvi zalogaj vraća u djetinjstvo, a ovi naši već na drugi i dobro griju jer smo ih napunili suhim šljivama natopljenim u domaćem višnjevcu. Poznate još i kao vrtićke knedle, uglavnom služene bez ikakvog punjenja, samo posipane prženim krušnim mrvicama i šećerom.

Jabuke u šlafroku

(twist: pohane jabuke, rezane na štapiće kao pomfrit, s posipom od karameliziranih lješnjaka)

Sočne jabuke u hrskavom omotaču s finim posipom od karameliziranih lješnjaka slastica su koja će privući i djecu i odrasle kako izgledom tako i okusom. Na Zrinjevcu vas čeka zarazno dobar pomfrit koji to nije! Tradicionalni, jednostavni zagrebački desert koji je promijenio oblik, ali ne i okus. Jabuke umočene u gustu smjesu od mlijeka i jaja pa pržene na dobro zagrijanom ulju.


Krpice sa zeljem i šunkom

(twist: krpice sa zeljem i šunkom s džemom od kiselog kupusa)

Krpice sa zeljem – samostansko staro jelo, svaki dan nam dobro sjelo, krpica sa zeljem ‘amo da se fino naklopamo!

Patka s mlincima

(twist: pečena patka, natrgana na rezance, poslužena s popečkom od mlinaca i krumpira)

Kažu da postoji samo jedna patka s mlincima, mi se ne bismo složili s time. Otkrijte poznati okus patke s mlincima na naš način; sočna patka i hrskavi popečak od mlinaca i krumpira naš su as iz rukava tijekom ovog Adventa. Patka s mlincima jedan je od simbola zagrebačke kuhinje i nedjeljnog objeda, a vjerujemo da će ova patka s mlincima postati zaštitni znak Adventa.


Ričet sa suhim mesom

(twist: popečci od ječma, povrća i suhog mesa, posluženi u umaku – okus isti, prezentacija sasvim nova)

Otkrijte poznati okus zimskog, zdravog variva pripremljenog na drugačiji način. Ječam, suho meso i povrće nisu nikad izgledali zabavnije i inovativnije.


Zapečeni štrukli

(twist: idemo sa zagrebačkim zapečenim štruklima u manjoj količini, oni će biti takvi, a kuhani štrukli imaju twist u posipima – slatki s grožđicama u rumu, slani s crumbleom od čvaraka i špeka, i sl.)

Sa štruklima nema šale, naši su štrukli baš kakvi trebaju biti. Zapečeni s vrhnjem, ali i kuhani pa posluženi s prženim mrvicama i fantastičnim slanim i slatkim zimskim posipima. Štrukli su simbol zagorske, ali i zagrebačke kuhinje, mogu biti slatki ili slani, kuhani ili zapečeni, ili pak kuhani na juhu. Radi se o jelu od vučenog tijesta s nadjevom od domaćeg svježeg sira, kiselog vrhnja i jaja, koje se može služiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili desert.

Pogledajte u galeriji koje vas još delicije očekuju na Apetitlihu na Zrinjevcu!

Komentara 5

TR
tratincica68
17:14 20.11.2019.

Opet kolaci.disu brzole.janjetina itd.

PI
pivodavac
20:56 20.11.2019.

Nema šanse da bilo šta konzumiram, higijena je upitna, samo brza zarada.

VO
vorda400
21:07 20.11.2019.

Čuj ovo "odzvonilo je kobasama na adventu" bude odzvonio cijeli advent jer ljudi nemaju novca za ova hipsterska izdr..nja sa hranom kojoj nije mjesto na štandu koje jedva zadovoljava sanitarne uvjete za prodaju kuhanih kobasa i tkz kuhanog vina iz vrećice sve dalje je SF kak bude ta hrana ukusna i svježa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije