Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Engleski doručak najbolja opcija za početak dana

Tost s pekmezom, voćne salate, jogurt i kroasani nisu baš dobro prošli na testiranju jer se nakon njih osjećaj gladi pojavio i prije nego li je došlo vrijeme ručka.
13. listopada 2009. u 16:06 2 komentara 65 prikaza
doručak
Foto: AFP

Jaja, šunkica, kalorija u izobilju...za neke premasni, za Engleze baš onako kako treba, a prema najnovijim istraživanjima čini se da su i u pravu jer upravo je engleski doručak proglašen najhranjivijim. Slijedi ga manje kalorična kaša s mlijekom.

Mail je tako testirao sedam najpopularnijih doručaka kako bi otkrili nakon kojeg od njih najkasnije počinje glad. Tetirana je razina šećera u krvi tijekom jutra, i promatrali su se osjećaji gladi, umora i energije.

Najbolje su rezultate imali ispitanici koji su jutro započeli s kaloričnim engleskim doručkom od kojih 1200 kalorija, no zaključeno je i kako s obzirom na veliku količinu masnoća, ovo nije najbolja opcija za sve ljude. Nasreću već iduća na popisu najboljih opcija je kaša s mlijekom što je defintivno odličan izbor za svakoga.

Tost s pekmezom, voćne salate, jogurt i kroasani nisu baš dobro prošli na testiranju jer se nakon njih osjećaj gladi pojavio i prije nego li je došlo vrijeme ručka.

Kako je objasnila Catherine Collins, dijetetičarka londonske bolnice St George, tajna je u glikemijskom indeksu. Ondosno o tome koliko se brzo ispušta energija. Problem oko izračuna glikemijskog indeksa javlja se zbog toga što je različite namirnice različito utječu jedna na drugu.

Na primjer, voće i jogurt imaju malu razinušećera, tako da polaku otpuštaju energiju, ali imaju i nisku razinu masti što dodatno usporava otpuštanje energije. Ključ je u tome da se izbalansiraju proteini i masnoće.

Elipso

  • romictea:

    A zasto se novinar kod prijevoda nije potrudio i opisao taj Engleski dorucak, evo probati cu ja; 1 -2 tanke snjitice slanine (vrlo malo bijeloga uglavnom crveno); 1 - 2 kobasice poprilicno bezukusne (za popravak ukusa Englezi dodaju malo braon ... prikaži još!n sosa); 1-2 jaja na oko; black puding ili neka vrsta krvavice iedan komadic oko 5 cm promjera i oko 1 cm debljine;1 - 2 komadica hash brown, kruh od rize; pregrst vrganja skuhanih pa zatim minutu okrenuti na tavici na kojoj se sve ovo prije przilo ili frigalo, 3-5 zlica graha iz konzerve (Hines) (bijeli sitni biser u pradajiz sosu) uz to siljede 2 - 6 kriski tosta namazano sa putrom; pola paradjiza zapeceno na masnoci na kojoj se przilo ili frigalo sve ono ispred; i obavezno na kraju cup of tea crni caj sa mlijekom uglavnom bez secera. Iz iskustva kazem to je dorucak za drvosijecu i ne treba nista do vecere. E i takav dorucak se u mnogim kaffeima servira cijeli dan po cijeni od 3 - 10 funti zavisno od lokacije kaffea, treba biti jasno da je minimalna satnica nekvalificiranog radnika 5,25 funti. Eto novinari zar je to bilo tesko opisati ili nabrojati

  • silverback:

    NA SRECU a ne \"Nasreću već iduća na popisu najboljih opcija je kaša ...\". Kakav je to jezik i radi koga se to sad uvodi u hrvatski? Nema vise ilirizma, jedinstvar juznih Slavena ... Nije li vrijeme da hrvatski postane hrvatski?!