Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetne radosti

Donosimo vam 7 savjeta kako ublažiti opekline od sunca

Foto: Pixabay
1/2
11.08.2016.
u 21:30

Licu će zaista goditi ovi odabiri, a uz sve spomenute savjete i prije kraja ljetovanja riješit ćete se opeklina od sunca

Svi volimo ljeto, more i sunce. A neke od nas zadesi i ono najgore – opekline od sunca.

Nakon dugog dana na plaži, pa i ako ste se štitili kremama za sunčanje, naša koža reagira i pojavljuje se crvenilo i bol. Stranica Reader's Digest donosi savjete kako ublažiti opekline od sunca i pomoći si na prirodan način:

1. Ugodite si maskom za lice od zobene kaše

Zobene pahuljice već godinama se koriste za zdravlje kože. Pokušajte napraviti sljedeću masku:

Koristite pola žličice vruće vode i trećinu šalice zobenih pahuljica. Neka odstoje dvije do tri minute, zatim u njih umiješajte dvije žličice jogurta, dvije žličice meda i jedan bjelanjak jajeta.

Zatim tanki sloj maske nanesite na lice. Neka odstoji 10 do 15 minuta. Nježnom krpicom skinite masku, ona će pomoći i kao lagani piling za kožu.

2. Hidratizirajte kožu biljkom aloje vere

Namažite lice laganim slojem aloje, a nakon toga i laganu kremu sa zaštitnim faktorom. Ova kombinacija osvježit će i opustiti vašu kožu, a lice neće ostati masno.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

3. Otuširajte se ili okupajte u hladnoj vodi

Hladan tuš ili kupka stisnut će krvne žile. Za još ugodniji osjećaj i bolji oporavak, dodajte sastojke poput šalice zobenih pahuljica ili šalicu mlijeka u prahu.

4. Izbjegavajte jake kemikalije

Ne perite lice kozmetikom koja sadrži jače kemikalije poput salicilne kiseline, koja se nalazi u većini sredstava za čišćenje lica. Također, nemojte koristiti jake piling za kožu jer bi mogli dodatni iziritirati opečeno područje.

5. Izbjegavajte crveni ruž i rumenilo

Šminka jarkih boja samo će naglasiti vaše opekline od sunca. Radije izbjegavajte korištenje rumenila i birajte sjenila za oči i ruževe koji su zlatnih nijansi.

6. Jedite hranu koja ima protuupalni učinak

Hrana koja ima protuupalni efekt i sadrži puno vode, izvrsna je za ublažavanje opeklina od sunca. Možete koristiti npr. jogurt, krastavce, lubenicu. Lubenica je bogata antioksidansima i hidratizira kožu.

Ne zaboravite piti puno vode, osvježit će vas izvana i iznutra.

7. Pokušajte koristi tonik od prirodne ružine vodice

Prirodni sprej ili tonik od ružine vodice djeluje antibakterijski, antiseptički i protuupalno. Koristite ga za osvježavanje lica nakon nekoliko sati nošenja šminke. Ako su opekline bolne i ne možete od njih zaspati, slobodno pošpricajte jastuk ružinom vodicom.

Licu će zaista goditi ovaj odabir, a uz sve spomenute savjete i prije kraja ljetovanja riješit ćete se opeklina.

>> Uskoro nam se vraća sunce, a i temperature će ponovno rasti

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:06 12.08.2016.

Ako izgorite na suncu,otuširajte se i pospite se sodom bikarbonom-dokazano najbolje djeluje za smirivanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije