Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Dolaskom jeseni ponovno nosimo papuče: Evo kako ih osvježiti prije korištenja

shutterstock
08.09.2020.
u 07:00

Nosite li ih vani? Nosite li čarape? Sve su to stvari koje treba uzeti u obzir pri čišćenju papuča.

Prohladna jesenska jutra polako dolaze, a s njima dolazi i povratak najudobnijem dijelu garderobe - papučama. Bez obzira na to jeste li ih nosili tijekom ljeta ili ih tek sada vadite iz kutija, vjerojatno im je potrebno čišćenje. Melissa Maker za portal MindBodyGreen otkrila je savjet kako očistiti papuče i pripremiti ih za početak nove sezone.

Ne postoji neko određeno pravilo koliko često treba čistiti papuče, već sve ovisi koliko ih nosite, nosite li čarape zajedno s njima, nosite li ih po vani... To treba uzeti u obzir, a osim toga i materijal od kojih su napravljene - kada to sve provjerite znat ćete kojom metodom se koristiti kod čišćenja.

Za platnene papuče:
Prvo provjerite oznaku da biste vidjeli postoje li upute za pranje. Većina papuča od tkanine može se staviti u perilicu rublja i oprati s toplom vodom. Ako nemate pristup perilici rublja ili ju ne želite koristiti, evo kako ćete očistiti svoje papuče:

Istrljajte papuče četkom ili četkicom za zube kako biste se riješili što više prljavštine.Pomiješajte toplu vodu s malo deterdženta ili željenim sredstvom za uklanjanje mrlja u velikoj kanti, sudoperu ili kadi. Namočite cijele papuče i četkom dobro istrljajte. Ostavite da se potpuno osuše na zraku prije nošenja. 

Za antilop ili kožne papuče:
Što se tiče materijala poput antilopa ili kože, morat ćete se kloniti perilice rublja. - Papuče od antilopa i kože nikada ne smijete prati u perilici - podsjeća Maker. Najbolje je kružno očistiti vanjsku stranu i osvježiti unutrašnjost drugim sredstvima. - Ako vaše papuče od antilopa imaju mrlje na vanjskoj strani koje treba očistiti, upotrijebite četkicu. - Višenamjenski ručnici od mikrovlakana najbolji su alat za čišćenje kože - predlaže Maker.

Ako, pak, imate problema s neugodnim mirisima, neovisno o materijalu u svoje papuče stavite malo sode bikarbone i ostavite da djeluje preko noći. Ona će ih ukloniti.

Kako biste čuvali svoje papuče u dobrom stanju Maker savjetuje da ih nikada ne nosite na mokre noge, te da ih nosite s čarapama. 

Mlada majka pokazala kako složiti posteljinu na jednostavan način:

Mlada majka otkrila odličan trik slaganja posteljine: Zauzima manje mjesta u ormaru!

Mlada majka otkrila odličan trik slaganja posteljine: Zauzima manje mjesta u ormaru!

Objavljuje Večernji list u Četvrtak, 27. kolovoza 2020.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije