Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još itekako

Debljate li se zbog svoje osobnosti?

jedenje, žena, junk food, debljanje
Thinktock
26.05.2013.
u 09:45

Prilagodite se svojoj osobnosti i počnite mršavjeti sa samo malim korekcijama u prehrani...

1. Ovisnici o adrenalinu. Adrenalinske ovisnike često zamišljamo kao ljude od akcije koji su uvijek u pokretu i formi. Međutim, istraživanje National Institute on Aging otkrilo je kako su osobe koje traže uzbuđenje i navale adrenalina zapravo često sklone debljanju te problemima s prekomjernom težinom. Znanstvenici smatraju da navalu adrenalina, umjesto kakvim ekstremnim sportom, te osobe uvijek mogu nadokonaditi grickalicama na dohvat ruke, piše Huffingtonpost.

Kako promijeniti svoje ponašanje? Keri Gans, savjetnica za prehranu, savjetuje da pronađite zdravije varijante hrane koju volite, a izbjegavate začinjenu hranu. Ako volite planinariti ili biciklirati, što češće moguće prakticirajte te aktivnosti. Ta navika pokazat će se posebno važnom tijekom godina, jer ćete jedino tako tijekom godina održati težinu u normali.

2. Impulzivne osobe. Takve osobe sklonije su impulzivnom jedenju pa ne čudi da s time dolazi nakupljanje viška kilograma i pretilost, a u prosjeku one teže deset kilograma više od osoba koje nisu impulzivne.

Kako promijeniti svoje ponašanje? Ne možete li odoljeti slatkišima, pizzi, promijenite svoju rutinu, savjetuje Keri Gans. Nije li moguće, kreirajte situacije koje će vas omesti tako da \'zaboravite\' pokleknuti pred iskušenjem. Opskrbite se zdravim grickalicama i voćem i pokušajte ne posezati za slatkišima u svakoj situaciji. U svakom slučaju, eliminirajte mogućnost da na brzinu i u posljednjem trenutku donosite odluke vezane uz hranu.

3. Zaboravljive osobe. Organizirane i pedantne osobe često su mršavije i vitkije i to za otprilike pet kilograma, pokazao je istraživanje, jer često kontroliraju što jedu i koliko kalorija unose. Nasuprot njih postoje osobe koje nisu tako organizirane. Kako kaže Keri Gans, često su prezauzete tijekom cijeloga dana da bi mislile na hranu i rijetko kada se sjete nešto pojesti. I one imaju problema s kilogramima, ali im nikako nije jasno zašto, ako tako rijetko jedu. No preskakanje ručka, ispijanja piva nakon posla i nasumično biranje hrane iz hladnjaka nakon dolaska kući s posla razlogu su za nastalo stanje.

Kako promijeniti svoje ponašanje? Trik koji će dobro poslužiti pojedincima ovakvih osobnosti je da se natjeraju nešto pojesti pa čak i onda kada smatraju da ne treba ili nemaju dovoljno vremena. Dom napunite zdravim namirnicama i grickalicama tako da uvijek imate pri ruci nešto zdravo za prigristi.

4. Nježna ste i topla osoba. Iako je pomaganje blagotovrno za zdravlje, povlađivanjem drugima lako možete nakupiti kilograme. Nježne i tople osobe puno su sklonije posezati za slatkišima, a u društvu se lakše prepuštaju uživanju u hrani ne bi li tako ljude oko sebe natjerali da se udobnije i opuštenije osjećaju.

Kako promijeniti svoje ponašanje? Ne morate se odreći slatke hrane, samo je zamijenite zdravijim odabirima. Prijateljicu koju želite razveseliti umjesto na kolače odvedite, na primjer, na pedikuru ili masažu.

5. Noćna ptica. Nedostatak sna loše utječe na metabolizam ometajući sposobnost prepoznavanja kada ste siti a kada gladni. Najlogičnije bi bilo da se naspavate, međutim noćne ptice koje najbolje funkcioniraju u sitne noćne sate moraju biti malo kreativnije.

Kako promijeniti svoje ponašanje? Keri Gans kaže da je najveći izazov prepoznati osjećaj gladi i sitosti. Uvedite tri redovita dnevna obroka koja će započeti doručkom svakoga jutra, pa čak i ako vaše jutro počinje u 11 sati. Možete pojesti voće ili jogurt ako niste baš gladni. Ne brinite se što večerate kasnije od većine ljudi, jer kilažu ne određuje kada nešto jedete, već što i koliko jedete. Ako znate da ćete taj dan prilično dugo biti budni, obrok pojačajte dodatnom dozom vlakana koja se nalaze u namirnicama poput tjestenine, mahunarki i ječma te zadržite osjećaj sitosti kroz dulje razdoblje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije