Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanite na kočnicu!

Danas je Međunarodni dan svjesnosti o stresu, a ovo su prvi znakovi da morate uzeti pauzu!

Shutterstock
06.11.2019.
u 15:35

Važno je prepoznati prve znakove stresa koji utječe na pamćenje, seksualni život, kardiovaskularni sustav...

Prve srijede u studenome obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o stresu. Stres je sveprisutniji na mnogim područjima života, a njegov utjecaj odmah se može prepoznati i na tijelu. Evo prvih znakova koji kažu kako je vrijeme da se malo opustite. 

Foto: Getty Images

Stres djeluje na sve važne funkcije tijela, a može bitno utjecati i na pamćenje, ali dovesti i do razvoja depresije. Utječe i na dišne puteve, ali i na kardiovaskularni sustav. 

Kod stresa srce tuče puno brže, a samim time, ako se ova radnja ponavlja može doći i do sužavanja arterija i povišenih razina kolesterola, a potom i do srčanog i moždanog udara. Također, velike razine stresa utječu i na probavne probleme, ali i na dulji ili kraći menstrualni ciklus te na bolnije mjesečnice. 

Prvi pokazatelji stresa su promjene na tijelu, kao što su naglo dobivanje ili gubljenje težine, česte glavobolje i napetost u tijelu, promjene raspoloženja, loš san, ali jednako tako može utjecati i na probleme u spavaćoj sobi. Stres može smanjiti želju za seksom jer se problemi nose i u spavaću sobu.

Foto: Getty Images

Najčešće se stres događa na poslu i to u obliku izgaranja, koje je službeno proglašeno medicinskom dijagnozom. "Sindrom izgaranja na poslu, odnosno burn out syndrome, uveden je u Međunarodnu klasifikaciju bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB 11) pod šifrom QD85. Sumnjam da će poslodavci biti impresionirani tom dijagnozom ali bi bilo dobro da je uzmu u obzir, ako ne iz humanih razloga, onda zbog činjenice da pojedinačna profesionalna učinkovitost utječe na ukupnu uspješnost tvrtke", rekla je psihijatrica dr. med Suzana Večerić za Večernji list. 

Istraživanja kažu kako kratkotrajni stres nekada može biti i dobar jer može djelovati kao poticaj i motivacija, ali treba paziti da razina stresa ne postane nepodnošljiva i da se ne pojave prvi zdravstveni problemi. Najbolje je odmah reagirati kod prvih znakova te uzeti pauzu i posvetiti se sebi. 

Pogledajte kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije