Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legislativa o označavanju hrane

Čitate li deklaracije prehrambenih proizvoda? Evo što biste trebali znati

Deklaracija hrane, nutricionizam
Foto: Shutterstock
06.02.2015.
u 19:00

Nova legislativa o označavanju hrane na snazi je od prosinca prošle godine, a pomoći će kupcima da donose informiranije odluke o onome što konzumiraju.

Predstavnici hrvatskih trgovačkih lanaca Emmezeta, Konzum, Lidl Hrvatska i trgovački centar City Center one pokazali su osviještenost o potrošačkim pravima pridruživanjem kampanji "Potrošači, upoznajte svoja prava!".

"Iznimno nam je zadovoljstvo što su ova četiri trgovačka lanca u Hrvatskoj podržala našu kampanju. Time su pokazali značaj svoje pozicije u hrvatskoj poslovnoj zajednici ali i razumijevanje kako poštivanje potrošačkih prava doprinosi razvoju povjerenja i osigurava kompetitivnu prednost na tržištu.", istaknuo je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu istaknula je da je informiranje kupaca o njihovim pravima na samom mjestu kupnje izvrsna praksa.

"Moji prioriteti u radu unutar Odbora za sigurnost hrane te Odbora za zaštitu potrošača jesu dobrobit i osnaživanje potrošača. Pokrenula sam inicijative o označavanju tzv. sekundarnih sastojaka u hrani (primjerice, na njemačkim lazanjama mora biti označeno da je meso u njima iz Rumunjske), zdravstvenim upozorenjima na alkoholnim proizvodima te boljoj regulaciji novih prehrambenih proizvoda."

Nova legislativa o označavanju hrane na snazi je od prosinca prošle godine, a pomoći će kupcima da donose informiranije odluke o onome što konzumiraju.

Ključne promjene

- Bolja čitljivost informacija (najmanja dozvoljena veličina slova za obvezne informacije

-  Lakša identifikacija alergena (soja, lješnjaci, gluten, laktoza) na listi sastojaka pretpakirane hrane

- Obvezne informacije o alergenima za hranu koja nije pretpakirana, uključujući restorane i kafiće

- Obavezne informacije o podrijetlu svježeg mesa svinja, ovaca, koza i peradi

- Isti uvjeti za označivanje za prodaju na daljinu ili za kupovinu u dućanu

- Nanomaterijali moraju biti jasno naznačeni u popisu sastojaka

- Posebne informacije o biljnom podrijetlu rafiniranih ulja i masti

- Snažnija pravila kako bi se spriječila obmanjujuća praksa

- Isticanje zamjenskog sastojka za "imitirajuću" hranu

- Jasno naznačivanje "spojenog mesa" i "spojene ribe"

- Jasno naznačivanje odmrznutih proizvoda

>>Uvedite označavanje zemlje podrijetla i za meso u lazanjama, hamburgeru, sendviču...

 

 

Komentara 1

DJ
djurex
19:26 06.02.2015.

A zasto vi nama jasno i citko ne oznacite hranu koja sadrzi gmo lazovi jedni.. Sta uvijek pakukete neke lazi u fine pakete i clanke.. Zaboli me je li 50 ili 53 kalorije..zanima me je li gmo ili nije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije