Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Čemu služe crne točkice uz rub stakla na prozorima automobila?

Shutterstock
18.11.2019.
u 14:10

Vjerojatno ste ih primijetili na rubovima prozora u javnom prijevozu

Reader's Digest piše kako su te točkice koristile da bi stakla na prozorima automobila ostala na mjestu. Počele su se proizvoditi tamo negdje oko 1950-ih godina, a mijenjale su metalne okvire. 

Dakle, zapravo su bile kao ljepilo koje je sve držalo na mjestu. Napravljene su od keramičke boje.  Njihova druga svrha, osim vizualnog učinka, je kontrola temperature. Kako bi se staklo prilikom izrade moglo saviti, zagrijava se. Staklo obojeno u crno zagrijava se brže od ostatka. Točkice su tu da raspodijele toplinu malo ravnomjernije, što sprječava pucanje. Dizajn točkica zapravo je napravljeno kako bi estetski prijelaz od crne debele trake koja drži staklo na mjestu do prozirnog dijela stakla bilo umjerenije. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

GI
Gips
15:28 18.11.2019.

Ovo mi je bilo zadnje pitanje na koje nisam znao odgovor. Sad znam sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije