Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Čak 63 posto zaposlenih manje će trošiti na odmor i manje putovati

Gospodarska kriza utjecala je na planove za godišnji odmor kod 63 posto ispitanika
26. lipnja 2010. u 15:14 0 komentara 2 prikaza
Murter, slanica

Gospodarska kriza utjecala je na planove za godišnji odmor kod 63 posto ispitanika – manje će trošiti i manje putovati, pokazalo je to istraživanje portala MojPosao na uzorku od preko 500 ispitanika.

Trajanjem godišnjeg odmora nije zadovoljna polovica ispitanika koji bi htjeli više slobodnih dana, a samo 3 posto ispitanika smatra da ima previše godišnjeg odmora. No, bez obzira na (ne)zadovoljstvo brojem dana godišnjeg odmora, većina ispitanika ne bi se odrekla povišice na račun godišnjeg odmora. U skladu s tim, 85 posto ispitanika radije bi odabralo povišicu nego dodatne slobodne dane u vrijednosti godišnje povišice. Dodatnim slobodnim danima nešto su više sklone žene (17% u odnosu na 11% muškaraca) te ispitanici s primanjima iznad 10.000 kuna kod kojih slobodno vrijeme očigledno dobiva na važnosti, jer bi njih čak četvrtina (24%) umjesto povišice radije odabrala slobodne dane.

Velika većina sudionika istraživanja (njih čak 87%), pri čemu nema znatnih razlika s obzirom na obrazovanje i visinu primanja, planira ove godine ići na godišnji odmor, što je jasan pokazatelj kako je svim zaposlenima potreban odmor od svakodnevnih obveza. No, iako će ispitanici većinom koristiti godišnji odmor, on ove godine neće biti ‘raskošan’ kao prije. Naime, čak je 63% ispitanika izjavilo kako trenutna gospodarska situacija utječe na njihove planove za godišnji odmor, što je više nego prošle godine kada je kriza utjecala na planove manje od polovice ispitanika (njih 44%).

Svega petina ispitanika (njih 22%) na godišnjem odmoru može u potpunosti zaboraviti na posao. Četvrtina ispitanika (23%) na godišnjem odmoru često razmišlja o poslu, dok nešto više od polovice ispitanika (njih 55%) o poslu na odmoru razmišlja samo ponekad.

Ove godine svega petina ispitanika očekuje regres (njih 20%) i to prosječno 1.966 kuna, što je preko 50% manje u odnosu na prošlu godinu kada je regres očekivalo 47% ispitanika. Regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama pa tako 28% ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama očekuje regres, za razliku od samo 12% ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama.

Iako ispitanici visoko cijene svoj godišnji odmor, to je ipak ograničeno razdoblje nakon kojeg se potrebno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Za većinu ispitanika povratak ne predstavlja preveliki šok, pa se tako njih 34% odmah uhoda u posao, 25% ispitanika izjavilo je da im je za ‘uhodavanje’ potrebno nekoliko sati do jednoga dana, a njih 19% u ‘radno raspoloženje’ se vraća za jedan do dva dana.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.