Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Britanci bijesni na 'glupane' koje su spašavala 22 volontera: U tenisicama i na -20°C krenuli na planinarenje

Skupina 'glupana' odlučila se popeti na planinu Ben Nevis za vrijeme oluje Ciara, u hladnoj i niskoj temperaturi i po vjetru od 130 km/h, noseći samo tenisice
11. veljače 2020. u 19:13 1 komentara 5806 prikaza
Foto: LOCHABER MRT

Skupina od četvero ostali su zaglavljeni blizu provalije visoke 1345 metara nakon što su se popeli na najviši britanski vrh u škotskim visoravnima za vrijeme ledene oluje i pod temperaturama od -20°C. Nisu imali nikakvu opremu sa sobom, niti sjekire za led niti kartu te su imali sreće što su ih uspjeli spasiti u ovakvoj opasnoj situaciji.

snalažljiva djevojka Zapela je na planini, a zahvaljući domišljatosti, život joj spasio Tinder

Misija spašavanja trajala je nekoliko sati, a čak je 22 volontera krenulo u potragu za četvoricom studenata. Pronašli su ih odvojene jedne od drugih nekih tridesetak metara, a kako bi došli do njih, morali su rezati otiske u ledu i snijegu. Nakon spašavanja odvezli su ih u bolnicu u obližnjem Fort Williamu, gdje se još uvijek nalaze i liječe.

 | Autor : LOCHABER MRT Foto: LOCHABER MRT

John Stevenson, vođa tima za spašavanje, rekao je kako su dečki imali sreće što se okupio tako veliki broj ljudi jer noć na planini sigurno ne bi preživjeli. Uz to je rekao da je to "samo bila obična glupost, a oni su se ponijeli kao glupani".

SAMSUNG CSC Avantura života Biciklom na -20ºC: Mislio sam da neću preživjeti

Spašavanje je još otežala oluja jer su grmljavinski udari i munje sprječavali let helikopteru, a nijedan od četvorice mladića nije bio u stanju hodati nazad. Nakon uspješnog spašavanja četvorice studenata, tim je dobio mnogobrojne pohvale na društvenim mrežama, dok su dečki dobili ljutnju i bijes zbog ugrožavanja sigurnosti sebe samih i tima za spašavanje.

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje