Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Bili smo u kultnom makedonskom restoranu u srcu Zagreba: Od ovih delicija raspamete se i najveći gurmani

Kiro Ristovski, koji već 18 godina živi u Hrvatskoj i suvlasnik je restorana Makedonska Baraca , kaže kako mu je drago da Hrvati prepoznaju kvalitetu makedonske kuhinje.
01. kolovoza 2020. u 20:07 4 komentara 30966 prikaza
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Makedonska kuhinja kombinacija je grčkih, srpskih, albanskih i turskih utjecaja, a od svake je uzela ono najbolje. Sekundarno su na makedonsku kuhinju djelovale mediteranska i mađarska kuhinja. Makedonija je jednostavno rečeno, riznica aroma i okusa za gurmane i zaljubljenike domaće, dobre hrane. Ona nudi različite proizvode ukusne i pune arome, uključujući i agrume, grožđe, kestene, lješnjake, riže, duhan, planinske ljekovite čajeve, začine… Posebna pažnja pridaje se uzgoju ukusnog i zdravog svježeg voća i povrća. Najomiljenije povrće u Makedoniji su rajčice i paprike. Zato svaki ručak započinje sa salatom koja se popularno u narodu naziva “meze” i aperitivom, koji je najčešće domaća rakija. I začini su jako važni u makedonskoj kuhinji – lijep ukras u svakom domaćinstvu je vijenac sušene crvene ljute paprike koja se koristi za pripremu jela tijekom zime. Omiljene i neizbježne delicije su: Ajvar, Pinđur, Lutenica, Makalo, Tarator, Šopska salata, Turšija…

 | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

Uz ugodan rustikalni ambijent i vrhunske makedonske specijalitete, u restoranu Makedonska Baraca, u Donjim Sveticama osjetit ćete taj dašak zemlje sunca gdje se spajaju okusi Balkana, Mediterana i Orijenta.

Kiro Ristovski, koji već 18 godina živi u Hrvatskoj i suvlasnik je restorana Makedonska Baraca , kaže kako mu je drago da Hrvati prepoznaju kvalitetu makedonske kuhinje.

 | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

"U restoran nam dolaze svi, bez izuzetaka. Iz Vlade, Sabora, pjevači, glumci, sportaši, i svima smo postali omiljeni restoran. Nudimo autentičnu makedonsku hranu. Svi moji kuhari i konobari su Makedonci", govori Kiro objašnjavaju nam neke specifične detalje u makedonskoj kuhinji.

"Makedonija je inače bogata i telećim, janjećim i pilećim mesom, a ima i bogatu ponudu divljači. Turli je jelo iz janjetine, piletine i svinjetine uz patlidžana, paprike, paradajza i krumpira. Posebno je poznata i  po proizvodnji sireva, mladi bijeli slani sir i žuto-zlatni sir – kačkavalj, kao i po mlijeku, kajmaku i jogurtu. Svako makedonsko selo ima jedinstvenu i posebno ukusnu vrstu domaćeg sira. Tu su i izvrsne raznorazne makedonske pite i zeljanice, punjene sirevima, urdom, špinatom, porilukom, tikvom. U Makedoniji sve to na kraju zasladimo s dobrom orijentalnom ravnijom, kadaifom, tulumbama ili baklavom", govori Kiro ističući kako svu tu specifičnu hranu imaju u ponudi u svom restoranu posebno naglasivši nadaleko poznato makedonsko jelo "gravče na tavče".

 | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

"Svi pravi gurmani tvrde da se makedonski specijalitet " gravče na tavče" može po kvaliteti ukusa usporediti s tartufima, školjkama i kavijarom, kao i da kvaliteta makedonskog graha doprinosi izvrsnom okusu ovog tradicionalnog makedonskog jela. Isto tako, posebni užitak su raznovrsni ukusni tradicionalni specijaliteti Makedoniji: “Turlitava”, “Ohridska pastrva”, “Čomlek”, “Punjene paprike”, “Pastrmajlija”, “Musaka,” “Kapama”, “Šketo”, “Sarma od lozovog lista”, “Seljačko meso”, “Tava s rižom”… A posebno su ukusne i makedonske čorbe", ponosno govori Kiro ističućikako je crvena, mljevena, slatka i ljuta začinska paprika sastojak bez kojeg bi makedonska kuhinja bila nezamisliva.

 | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

Lutenica se konzumira umjesto salate ili kao prilog jelima sa žara, a uz papriku, patlidžane i ljutu papričicu igra poprilično važnu ulogu u makedonskoj kuhinji. Makedonska pogača se priprema s ovčjim sirom, a prilaže joj se ovčje kiselo mlijeko. Tarator može poslužiti kao hladna juha ili tekuća salata, a glavni sastojak su mu svježi krastavci. Čomlek je još jedan u nizu makedonskih specijaliteta osebujnog imena, a priprema se od telećeg mesa i originalno kuha u zemljanom loncu. Sarma je u Makedoniji omotana listom vinove loze. Punjene paprike su karakteristične kao i za neke druge zemlje pod balkansko-orijentalnim kulinarskim utjecajima, kao i musaka. Još jedan zaštitni znak Makedonije je boza, a u tradicionalni recept ide neprosijano žuto kukuruzno brašno, šećer i kvasac.

 | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

Makedonci nakon ukusnog jela prakticiraju tursku kavu ali i mastiku. Nadaleko su poznati po dobrom vinu i gotovo je nezamislivo barem kod jednog obroka ne konzumirati vino. Vinogradarstvo u Makedoniji je veoma razvijeno i raznovrsno, u odnosu na mogućnosti gajenja vinove loze, jer je Makedonija poznata po bogatoj, dugoj i uglednoj tradiciji proizvodnje vina. Zahvaljujući obilju sunca, makedonske rakije i vina su među najboljima na svijetu.

"Nadaleko je poznata domaća prepečena rakija ili aromatična “Strumička Mastika”, a najveći i najpoznatiji proizvođač vina je Tikveš, s vinogradima u Kavadarcima i Negotinu. Ona je odraz stoljetne kulture, koja slavi cjelokupan doživljaj vina i jamči nezaboravne okuse i intenzivnu voćnu aromu ovog božanskog pića. U tu grupu najboljih spadaju još i Kamnik, Bovin i Popova Kula. Najpoznatije makedonske sorte vina su Vranac, Smederevka i Žilavka", govori Kiro dodajući kako u svom restoranu, kako bi gosti doživjeli pravu makedonsku atmosferu, vikendima imaju u makedonsku živu muziku.

 | Autor : Marin Tironi/Pixsell Foto: Marin Tironi/Pixsell

"Vikendom je teško naći slobodno mjesto. Svaki puta nam dođe novi bend iz Makedonije i svi ih žele čuti. Sviraju kombinaciju starih i novih makedonskih pjesama koje znaju svi gosti, ali padne i dosta hrvatskih pjesama po željama gostiju. Uglavnom, atmosfera je fenomenalna", kazao je Kiro Ristovski.

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
  • igy100:

    odlican testoran mi na istocnom dijelu Zagreba imamo sada dva makedonska redtorana a na zapadu nema nijedan

  • Pravednik69:

    Nije se dojmilo ni mene ni ljude koje sam vodio tamo.

  • mad sin:

    bolje je bilo dok je tamo bila DIVLJA BARANJA... I nevidim uopće posebnosti makedonske kuhinje kada je isto sve kao i u hrvatskoj i bilo kojoj od kuhinja s ovih prostora.... članak bez veze i ako je plaćen onda je tek dno dna...