Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Alkohol postaruje mozak: Kolika je količina sigurna za konzumaciju?

Sada je novo istraživanje pokazalo da alkohol postaruje mozak i to svaki gram alkohola za 0,02 godine, što je otprilike jedan tjedan.
14. veljače 2020. u 18:18 2 komentara 1924 prikaza
Foto: shutterstock

Konzumiranje alkohola ima razne negativne učinke na zdravlje i organizam, kao što su uništavanje sna, debljanje te vodi do oštećenja jetre. Sve veći broj istraživanja pokazuje da alkohol negativno utječe i na mozak. Istraživanje iz 2018. godine pokazuje da 10 mililitara alkohola tjedno povećava mogućnost za obolijevanjem od demencije, prenosi bestlife.com.

Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska na ljestvici najzdravijih država:

Sada je novo istraživanje pokazalo da alkohol postaruje mozak i to svaki gram alkohola za 0,02 godine, što je otprilike jedan tjedan. Istraživanje se provelo na 17 308 osoba u dobu od 45 do 81 godine te su programirali računalo da mjeri dob njihovog mozga. Rezultati pokazuju da alkohol zaista postaruje mozak. Iako se 0,02 godine po gramu ne čini puno, jedna čaša vina ili boca pive općenito imaju 14 grama alkohola u sebi, što je uočljivo oštećenje.

Također su pokazali da je osobama, koje svakodnevno konzumiraju alkohol, mozak za pet mjeseci stariji, od osoba koje ga konzumiraju u umjerenim količinama. Učinak cigareta zapravo je znatno veći. Osobe koje dnevno popuše kutiju cigareta imaju mozak stariji za šest do sedam mjeseci.

Ovo istraživanje ne znači da se alkohol ne smije uopće konzumirati, već stručnjaci preporučuju konzumiranje alkohola u umjerenim količinama te prestanak konzumacije osobama koje su u srednjoj životnoj dobi kako bi se smanjio učinak koji ima na mozak i zdravlje.

Pogledajte kako osobe starije od 50. godina trebaju održavati težinu:

Oprezno! Čak i najmanja količina alkohola u trudnoći izaziva strašne posljedice Živjeli Ovo piće dvostruko jače 'udari' od bilo kojeg drugog alkohola, iako ima manji postotak alkohola piva Omiljeno piće Zanimljive činjenice o pivi koje sigurno niste znali
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Hrvoje Hrk !!:

    U bog te mazo ja onda već imam najmanje 250 godina , jer kolko sam već toga ispijo i popušio

  • ribar110:

    Mi smo najstariji narod u EU.