Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje iz prirode

5 začina koji će pobuditi osjetila, zaštiti od bolesti i ojačati imunitet

kurkuma
Thinkstock
10.06.2014.
u 08:20

Papr je na primjer jak afrodizijak, ali i ublažava simptome mnogih bolesti živčanog sustava i jetre.

CHILI : Cijenjen je zbog svog ljekovitog djelovanja koje mu daje alkaloid kapsaicin.

Reducira udio kolesterola i triglicerida, djeluje preventivno protiv srčanog i moždanog udara, uništava štetne bakterije u želucu i otklanja simptome prehlade i gripe.

KIM: Sjemenke kima sadrže do 4% eteričnog ulja u obliku bezbojne tekućine gorkog i aromatičnog okusa. Kim je djelotvoran kao karminativ – za otklanjanje svih probavnih smetnji vezanih uz plinove. Pojačava izlučivanje mlijeka u razdoblju dojenja.

CURRY: Glavni sastojak ove indijske mješavine je prah takozvanog žutog korijena, kurkume. Ovaj začin pravi je koktel vitamina i minerala.

Štiti želudac i debelo crijevo od tumora, pomaže u slučaju artritisa i čira na želucu, poboljšava rad srca i krvnih žila i štiti od prehlade i gripe.

KURKUMA: Tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago sladak, ljutkast i pomalo gorak okus i miris koji podsjeća na mješavinu naranče, đumbira i papra.

Ljekovitom je čini biljni pigment kurkumin, dajući joj snažno antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje.

PAPAR: Ovaj začin ne samo što je jak afrodizijak, već i ublažava simptome mnogih bolesti živčanog sustava i jetre.

Pomaže zaliječiti površinske upalne procese na koži, stimulira probavu, te ublažava bol i tegobe u slučaju bronhitisa, kašlja i prehlade.

>>Izvor je života, ali opasnost vreba iz namirnica u kojima je ne očekujemo

>>Slatkasti začin curry može vas zaštititi od infekcija

Komentara 1

SP
SPREMNI
15:37 10.06.2014.

papar je odlican za zdravlje; ali je nezgodan jer uzrokuje jake vjetrove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije