Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderni pregledi

3D mamografijom otkrije se više invazivnih tumora, manje je lažnih uzbuna, ali zračenje je veće

mamografija
Foto: Shutterstock
1/3
30.06.2014.
u 13:24

Pri uporabi samo digitalne mamografije, na 1000 žena 107 je pozvano na dodatne pretrage, dok je nakon 3D pregleda pozvana 91 žena

Nova trodimenzionalna mamografija pokazala se učinkovitijom u otkrivanju raka dojke od standardne, piše Journal of the American Medical.

Otkriva više invazivnih tumora i manje su učestale lažne uzbune, odnosno pozivanje žena nakon pregleda zbog nalaza koji se ipak pokažu negativnima. Tomosynthesis je postupak gotovo identičan rutinskoj mamografiji, osim što pri uobičajenom pregledu stroj miruje, a pri uporabi tomosinteze kreće se oko prsa.

Postupak se naziva i 3D mamografija jer rendgenske zrake pod različitim kutovima stvaraju trodimenzionalnu sliku dojke. Pritom je zračenje veće.

Manje novih pretraga

Studija obuhvaća podatke iz 13 američkih bolnica prije i nakon što je uvedena tomosinteza. Znanstvenici su usporedili stopu otkrivanja zloćudnog tumora, učestalost pozivanja žena na dodatne pretrage zbog sumnjivih nalaza te koliki je udio svih poziva na dodatnu intervenciju i biopsiju zapravo rezultirao dijagnosticiranjem karcinoma.

 U istraživanju je obuhvaćeno 454.850 žena i to od ožujka 2010. do prosinca 2012. Digitalnom mamografijom pregledano je 281.187 pacijentica, a 173.663 podvrgnuto je pregledu u kombinaciji s tomosintezom. Karcinom je pronađen u 4,2 slučaja od 1000 skeniranja digitalnom mamografijom, a u 5,4 slučaja uz pregled tomosintezom. Istraživači su analizirali i invazivne vrste raka koje su pronašli pregledom, opasnije od izraslina za koje je manje vjerojatno da će napredovati i ugroziti život.

I tu se uporaba nove tehnologije pokazala učinkovitijom: kombiniranim ispitivanjem otkrivena je 4,1 invazivna vrsta zloćudnog tumora na 1000 skeniranja, dok je digitalnom mamografijom pronađeno 2.9. Za "in situ" izrasline, one manje opasne, stopa je bila ista – 1.4.

Pri uporabi samo digitalne mamografije, na 1000 žena 107 je pozvano na dodatne pretrage, dok je nakon 3D pregleda pozvana 91 žena. Nakon pregleda tehnologijom tomosinteze bilo je više biopsija, ali i više njih bilo je pozitivno na rak: 29,2 posto u odnosu na 24,2 posto nakon digitalne mamografije.

Nije standardna tehnika

– Posljednjih nekoliko godina u nekim se bolnicama u SAD-u i Europi upotrebljava 3D mamografija ili tomosinteza (tomosynthesis). Ova dijagnostička metoda ne rabi se kao standardna dijagnostička tehnika, ali stručnjaci smatraju da obećava u dijagnostici tumora u žena koje imaju gusto žljezdano tkivo.

Isto tako će ženama pregled biti manje bolan i ugodniji od standardne mamografije jer nije potreban tako jak mehanički pritisak na dojku, a rendgenska cijev kruži oko dojke i stvara 3D snimku na monitoru. Tomosintezom omogućuje se detekcija malih tumora koji se "običnom " mamografijom teško mogu uočiti. Također je moguća bolja procjena veličine i lokalizacije tumora. Cilj je svih novih slikovnih tehnika smanjiti broj nepotrebnih kirurških zahvata. Neki pak stručnjaci tvrde da će ovom tehnikom pacijentica biti više ozračena u odnosu na klasičnu mamografiju – kaže prim. mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med,, specijalistica onkologije i radioterapije iz Poliklinike Eljuga.

>>Sjedite li dok ovo čitate? Možda biste trebali ustati. Sjedenje povećava rizik od raka za 66%

>>Izloženi smo im svaki dan, a mogu uzrokovati rak dojke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije