Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Znanstvenici proučavaju novi jezik interneta

Foto: Privatna arhiva
04.09.2019.
u 11:52

Jezik je živa tvar u konstantnoj mijeni. Riječi ulaze i izlaze iz mode i optjecaja, a zadnjih godina jezik pod utjecajem tehnologije i interneta prolazi kroz iznimno turbulentan period iskušenja. U akademskim krugovima to izaziva veliko zanimanje, a upravo na temu na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se, od 5. do 7. rujna, sociolingvistička konferencija “Generacija interneta”. Kroz niz predavanja propitivat će se promjene unutar slavenskih jezika, a neka od predavanja koja će moći poslušati zainteresirana javnost tiču se promjena formalne i neformalne komunikacije pod utjecajem interneta, jezika mladih na društvenim mrežama, blogovima i sl. A koliko su ove promjene s kojima se suočavamo zaista problematične i kakve će biti njihove dalekosežne posljedice, pitali smo dr. sc. Dianu Stolac iz organizacijskog odbora konferencije.

– U slučajevima kada se očekuje viši stil, kao što su javna govorenja ili znanstveni diskurs, sve je više utjecaja razgovornoga jezika, što je i pokazatelj nebrige za jezični ostvaraj. Utjecaj stranih jezika, u ovom slučaju engleskog, primjetan je ne samo u našem “malom” jeziku, već i kod “velikih” poput kineskog, jezika s više milijardi govornika, a ulazi čak i u neka komunikacijska područja koja bi mogla biti na materinskom jeziku, ali se engleski osjeća kao jezik prestiža i zauzima sve veće područje. Neke od promjena koje se pritom nisu tako loše – i inače smo svjesni da svaka pojava ima i dobrih i loših strana. S druge je strane tolika nekritička uporaba engleskih riječi, a posebice sintaktičkih struktura, veliki izazov za budućnost, a posebno je velik izazov nazivoslovlje. Budemo li u znanosti težili objavljivanju na engleskom, i nazivlje će se razvijati na tom jeziku, a hrvatsko će nazivlje za nove znanstvene spoznaje zaostajati -  zaključila je Stolac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije