Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: David Grossman "Ušao konju bar"

Životna trauma ispričana na stand-up nastupu

Foto: arhiva Fraktura
17.08.2018.
u 12:06

Nevelik roman “Ušao konj u bar” Davida Grossmana (Fraktura, urednik Roman Simić, prijevod Andrea Weiss Sadeh, 139 kuna) dobitnik je prestižne nagrade Man Booker International za 2017. godinu, ali i roman kakav zasigurno nikada prije niste čitali. Riječ je naime o jednoj, recimo to tako, seansi stand-up komičara, a jedna od epizoda iz toga nastupa, zapravo početak vica ujedno je i naslov romana.

No ovo nipošto nije roman uz koji ćete se grohotom smijati. Štoviše! Ovo je genijalno književno djelo koje paralelno vozi na dva kolosijeka: prvi je sam stand-up nastup pedesetosmogodišnjeg komičara, koji je na trenutke bolno okrutan prema izraelskom društvu, dok drugi kolosijek “drži” njegov prijatelj, umirovljeni sudac, koji taj nastup gleda iz (ne baš previše naklonjene) publike. Riječima jednog i mislima drugog otkriva se njihova zajednička priča iz davne prošlosti, saznajemo da su u djetinjstvu bili neprilagođeni dječaci, učenici koji su se sreli na instrukcijama iz matematike i silom prilika postali (kakvi-takvi) prijatelji, da bi se u jednom trenutku zauvijek razdvojili, ni ne znajući do kraja što se zapravo dogodilo.

Stand-up nastup poslužit će komičaru da ispriča najveću traumu svog života, a putem nje saznajemo i sve o životu njegovog izgubljenog prijatelja koji je nevoljko došao i na taj nastup, pritisnut nevoljama u vlastitom životu (prerano umirovljenje i smrt žene koju je volio, ali s kojom nije imao djece). Dijelovi romana urnebesno su smiješni, oni drugi podjednako potresni, jer priča njihovih života vodi i u dane Drugog svjetskog rata, u užase holokausta i patnje koje je on donio ne samo pravim žrtvama, već i generacijama koje su došle nakon onih koji su logore uspjeli preživjeti. Svojom dubokom humanošću ovo je roman koji upozorava i zove na uzbunu, zbog svih onih koji su i danas izloženi stradanjima u i oko Izraela, ali i mnogo dalje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije