Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT VELIKOG UMJETNIKA

Željko Senečić bio je vrstan u svemu čega se dohvatio, a stvarao je do kraja

03.01.2018.
u 16:50

radio je na Oscarom nagrađenom 'Limenom bubnju' te klasicima Kreše Golika, Zvonimira Berkovića, Ante Babaje...

U 85. godini života u Zagrebu je umro Željko Senečić, izrazito svestrani filmski i kazališni redatelj, scenograf, slikar, scenarist, dizajner interijera, pisac, kolumnist...

– Senečić je bio vrstan u svemu čega se pothvatio. Ponajprije u slikarstvu, pa u pisanju, u kojemu se uspostavio kao izumitelj vlastitoga novelističko-anegdotalnog skicoznoga žanra i, dakako, u scenografiji. Ima li još kakva talenta? Ima, a to je uređivanje interijera te napokon i režiranje. Sve je ovo dovoljno i previše za nekoliko života i karijera stanova i kavana, što Seneki nije smetalo da ih sve obuhvati u jednome. Zapravo, rasipnost njegovih mnogih talenata uzima se zdravo za gotovo, kao da je samorazumljivo da netko lako može ono što je i objektivno teško – zapisao je Igor Mandić u monografiji “Na kraju – sve je dim cigare” 2009. godine, a u povodu njegove smrti iznova prenio magazin Nacional, u kojem je Senečić pisao kolumne do samoga kraja.

Stekao dvije diplome

Željko Senečić rodio se 18. siječnja 1933. godine u Zagrebu, gdje je 1956. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Marijana Detonija. Četiri godine kasnije diplomirao je i scenografiju na Kazališnoj akademiji, a u razdoblju od 1956. do 1960. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića.

Prvu izložbu realizirao je s Julijem Kniferom u salonu Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske u Praškoj ulici u Zagrebu, a od 1957. izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. U Galeriji Klovićevi dvori prošle mu je godine upriličena velika retrospektiva “Željko Senečić – Kritička antologija”. Jedan je od osnivača Galerije Josip Račić u Zagrebu.

Bio je jedan od najistaknutijih scenarista u povijesti hrvatskog filma, angažiran u Oscarom nagrađenom “Limenom bubnju” Volkera Schlöndorffa, kao i na brojnim domaćim klasicima kao što su “Rondo” Zvonimira Berkovića,“Glembajevi” Antuna Vrdoljaka, “Breza” Ante Babaje, “Četvrti suputnik” Branka Bauera, “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika ... Scenografijom se bavio i u kazalištu, na predstavama kao što su “Tko se boji Virginije Woolf?”, “Guslač na krovu”, “Koriolan”, “Idiot” i “Richard III.” u kazalištima diljem zemlje.

Posvete drugim velikanima

Scenaristički i redateljski bavio se dokumentarnim i igranim filmom, snimajući i filmske posvete umjetnicima kao što su Julije Knifer, Dušan Džamonja, Josip Vaništa i Josip Račić. Posljednja kazališna predstava koju je režirao i postavio u vlastitoj produkciji bili su “Gospoda Glembajevi”.

Godine 1996. dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo za filmsku umjetnost, a 2015. nagradu Zlatni Oktavijan za životno djelo za scenografiju.

Britka uma, s vječnim šeširom i cigarom u ruci, ostat će upamćen kao istinski renesansni autor s nezaobilaznim mjestom u hrvatskoj kulturi.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:54 03.01.2018.

Koliko indiferentnosti na objavu smrti velikog umjetnika . Seneka bi bio oduševljen tom činjenicom jer bi suprotno za njega bilo potiranje svih njegovih reminiscencija o hrvatskom kulturnom biču !!!!

DU
Deleted user
18:23 03.01.2018.

Senečić , zadnji renesansni umjetnik u Hrvatskoj !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije