Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA ZBOG NEANDERTALCA

Zašto praljudi ne bi smjeli biti moderniji?

stari prikaz neandertalca
26.11.2014.
u 13:50

Dobra cijena? 
Turistička zajednica dvije će sporne skulpture platiti 400.000 kuna

Mjesecima sam sav u prašini, mučim se već godinu dana, ne da se mučim, ja patim! Za sitnu lovu. A sad se netko iz fotelje javlja i govori da sam trebao napraviti nešto drugo umjesto dvije šestmetarske figure neandertalca koje je naručila Turistička zajednica Krapine i koju je vidjelo njezino vijeće – kaže nam akademski kipar i izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Denis Krašković, na kojega su se žestokim protestnim pismom poslanim medijima ovih dana iznova obrušili autori novog Muzeja krapinskih neandertalaca arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić.

Čista dezinformacija

Oni su, kako kažu, s brojnim suradnicima, umjetnicima i znanstvenicima, uspostavili taj svjetski lokalitet.

– Zašto se sada mnogi drugi stručnjaci (koji očito nedovoljno poznaju problematiku neandertalaca) bez ikakve suradnje s onima koji su stvarali veoma prepoznatljiv hrvatski brend stvaraju patvorinu koja, umjesto da informira, zapravo dezinformira i stvara zabunu – pitaju Kovačić i Radovčić, koji te dvije gigantske figure, od kojih jedna ide na ulaz u grad, a druge u sam grad, nazivaju karikaturama.

Nazivaju ih i gnomima, iako gnom znači patuljak pa su s time debelo u krivu... Očito je da žele spriječiti postavljanje tih figura zato što se tu ne radi o rekonstrukciji neandertalca, nego o slobodnoj interpretaciji, što je za njih nečuveno i uvredljivo za sam projekt i značenje brenda koji su stvorili. Ali, ali...Popularni Jarunski kit i dvije figure Morž i Janje postavljene ispred Jarunskoga centra jasno pokazuju umjetnički profil Denisa Kraškovića, a kako stručna rekonstrukcija nije ni bila očekivana od njega, svaka je pobuna suvišna.

– Ja nisam ni znanstvenik ni hiperrealistički kipar – kaže Krašković, koji je pak prije mjesec dana u medijima jasno govorio da je prihvatio i stručne sugestije i korekcije pri izradi figura. Sada pak kaže kako njegov neandertalac ima sve što neandertalac treba imati – a to su tipično prsište i čelo neandertalca – pa nije jasno zašto se i dalje podcjenjuje način na koji radi, u pomalo stripovskom stilu.

Ima podršku Grada

Kraškovića podržavaju u Turističkoj zajednici grada, a podržava ga i gradonačelnik Zoran Gregurović. I dok umjetnik guta prašinu i truje se bojama i epoksi smolama, pa mu se neki dan čak i ruka zapalila dok je radio figuru, čiji budžet iznosi "samo" 200 tisuća kuna, njegovi oponenti traže nemoguće: točnost mogućeg izgleda.

– Ni po crkvama nisu svi oni sveti izgledali baš tako kako ih se prikazuje pa nitko zbog toga ne diže prašinu – poentira Krašković.

>> Skulpture neandertalca vrijedne 400.000 kuna pri kraju izrade, a sada - ne valjaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije