Naslovnica Kultura Knjige

Zagreb, Beograd i Priština slave 118. rođendan Miroslava Krleže

Na dan 118. rođendana Miroslava Krleže u sjedištu HDP-a bit će održan okrugli stol o piscu. Navečer se u Krležinoj vili na Gvozdu predstavljaju projekti posvećeni Krleži.
06. srpnja 2011. u 15:51 15 komentara 8 prikaza
okrugli stol o miroslavu krleži
Foto: arhiv vl

Na 118. rođendan Miroslava Krleže u podne će u Društvu hrvatskih književnika biti objavljeno tko je dobio nagradu Fonda Miroslava Krleže. Već u 13 sati u sjedištu Hrvatskog društva pisaca intelektualci iz Beograda, Zagreba i Prištine raspravljat će o aktualnosti Krležina djela i recentnim kazališnim ostvarenjima na Krležine tekstove. U 18 sati u kinu Tuškanac bit će prikazan film "Put u raj" Marija Fanellija te TV-adaptacija romana "Na rubu pameti", koju je režirao Slavoljub Stefanović Ravasi. Od 20 do 22 sata u Krležinoj vili na Gvozdu bit će predstavljeni aktualni projekti o Krleži. Tu je projekt Bacača sjenki "Krleža - parafernalije I", Zef Mirdita govorit će o odrednicama iz građe za Krležinu Enciklopediju Jugoslavije koje se tiču Kosova i albansko-jugoslavenskih odnosa, dok će gost iz Beograda Jovan Ćirilov predstaviti međunarodni projekt "Izlet u Rusiju".

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar sawanah
  sawanah:

  Krleža je za nas danas aktualniji nego za vrijeme socijalizma, kada zapravo nismo ni razumjeli njegovu kritiku građanskog društva jer takvo društvo nismo imali u svom iskustvu. Zanimljivo je da ga kude i špotaju baš oni ljudi koji nikada ništa ... prikaži još!išta njegovo nisu pročitali, a argumente protiv njega crpe, ne iz treće ruke, nego iz stoipedesete, rekla-kazala.

 • -obrisani-:

  Vuk Perišić o Krleži: \"Krleža obnavlja rad Jugoslavenske akademije i postaje njezin potpredsjednik. Kod Tita i Rankovića intervenira za mnoge hrvatske intelektualce koji su se kompromitirali za vrijeme NDH. Ako su samo štampali gluposti a nisu pokazivali odveć upadljivu i ... prikaži još!u i odveć neukusnu sklonost prema tvorevini bivaju pušteni iz zatvora i polako se vraćaju na poslove u izdavačke kuće i kazališta. Krleža ima stanovite privilegije, ali ne tiskaju mu se djela, ne izvode drame. Đilas je još uvijek dosljedni staljinist (možda najvatreniji od svih) i smatra da je sve to dekadentno. Dok nije došlo do dramatskog obrata.

 • ptica2:

  Molim Vas da nikako ne zaboravite pozvati Ljilju Vokić.