Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Za najbolje kazalište potrebni su temelji. Predstave Kamen i Cement otvaraju travanj u ZKM-u!

ZKM
25.03.2022.
u 16:21

Predstave Kamen i Cement otvaraju travanj u ZKM-u. Dvije velike predstave s nevjerojatnim glumačkim postavama, koje će vas provesti kroz velika povijesna zbivanja iz perspektive privatnih i intimnih svjetova glavnih junaka, pogledajte na velikoj sceni ZKM-a od 1. do 6. travnja.

KAMEN
Predstava Kamen prema tekstu zvijezde suvremene europske drame, Mariusa von Mayenburga, koprodukcija je Zagrebačkog kazališta mladih i Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj nastupaju dvije neprikosnovene glumačke dive, BDP-ova Mirjana Karanović i ZKM-ova Doris Šarić Kukuljica.  Režiju potpisuje Patrik Lazić, a dramaturgiju Katarina Peović.

Kamen je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću – od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu te otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe.

U predstavi glume: Dori Šarić Kukuljica, Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Mia Melcher, Iva Ilinčić, Maša Zoroe, Staša Baničević

Redatelj: Patrik Lazić
Dramaturginja: Katarina Peović
Izvedbe: 1, 2. i 3. travnja 2022. u 20 sati

CEMENT
Cement prema tekstu velikog Heinere Müllera priča je o revoluciji, njezinim posljedicama i žrtvama, emancipaciji obespravljenih (žena, radnika). Prema riječima redatelja Sebastijana Horvata Cement je i najveća ljubavna priča svjetske dramske književnosti. S obzirom na tematsku širinu teksta, koji osim ljubavne sudbine bračnog para, Gleba i Daše Čumalov, u vrijeme revolucionarnih previranja progovara i o „velikim“ pitanjima, kao što su vlasništvo i izvlaštenje, (samo)upravljanje i revolucionarno nadanje i razočaranje, ljubav između muškarca i žene naizgled je tek dio šire društvene slike u kojoj je ljubav odnos od sporednog i malog značaja. Međutim, pod vodstvom redatelja Horvata, Rakan Rushaidat i Nataša Kopeč donose na scenu neviđenu strast ljubavnika rastrganih između žudnje jednog za drugim i revolucije koja traži svoje žrtve, čiji tijek se ponajprije prelama na ljudske najintimnije odnose.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Ugo Korani, Dado Ćosić, Petra Svrtan, Barbara Prpić, Milica Manojlović, Vedran Živolić, Milivoj Beader, Mateo Videk, Tina Orlandini, Toma Medvešek

Redatelj: Sebastijan Horvat
Dramaturg: Milan Marković
Izvedbe: 5. i 6. travnja u 20 sati

Ključne riječi
zkm

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije