Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Virtualni 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Virtualni 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi
Foto: Promo
1/4
10.09.2020.
u 14:05

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održati će se u virtualnom obliku, no i najduže do sada - od 11. do 30. rujna.

Usprkos promijenjenim okolnostima zbog situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava održati će 24. Međunarodni festival čipke. Festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

U prostorijama Pavlinskog samostana biti će postavljena velika izložba lepoglavske čipke kroz koju će posjetitelji moći virtualno prošetati. Posjetom  web stanici Festivala www.cipkarski-festival.com moći ćete prošetati prostorijama s izlošcima radova čipkarskih centara prikupljenih kroz godine održavanja festivala – od prikaza same izrade čipki do haljina, tijara, nakita i prikupljenih nagrada. Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić ističe kako će posjeta biti moguća i fizički, samo vikendima i uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite RH. „Hrvatskoj i svijetu predstaviti ćemo sve ono što smo planirali posljednjih godinu dana. Ne želimo prekinuti tradiciju, pa smo program prilagodili novim okolnostima i osmislili nove načine promocije našeg velikog kulturnog blaga“, kaže Škvarić.

Foto: Arena Hospitality Group

Na festivalu se sa svojim čipkama trebalo predstaviti 14 inozemnih izlagača – prijatelja festivala, pa će se, s obzirom na novonastale okolnosti, oni predstaviti svojim video uradcima. Tako će publika moći pogledati njihove kratke filmove i upoznati se s njihovim čipkarskim tradicijama, a online će biti dostupni i videe šest hrvatskih čipkarskih centara.

Kako ističe Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Lepoglave, ovo je novi način promocije i prikazivanja naše čipke izrađene svih prethodnih godina. „Zemlja partner Bugarska pokazati će nam svo svoje čipkarsko bogatstvo, iako neće moći biti fizički prisutni. Nadamo se da ćemo sljedeće godine moći održati jubilarni 25. festival bez prepreka i u punom svijetlu pokazati svima ljepotu čipke.“ Naglašava kako je ovakav oblik održavanja novost za sve sudionike, no isto tako i prilika da se mlađim generacijama približi tradicija.

Foto: Arena Hospitality Group

Svečanost otvaranja festivala održat će se u smanjenom i ograničenom obliku u petak 11. rujna 2020. godine. Međunarodni čipkarski festival koji se održava od 1997. godine, a od 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije