Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga velike poetese

Vesna Parun objavila drugu knjigu "Tog divnog divljeg kapitalizma"

'POKSIB DEVET SIBENIK,010799 SNIMILA JOZICA KRNIC NA SLICI VESNA  PARUN'
'Photoshop'
19.02.2010.
u 13:50

I dok se u prvoj knjizi “Taj divni divlji kapitalizam” više bavila hrvatskom ekonomijom ispisujući i često citiranu “Šukerijadu”, velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun u drugoj objavljenoj knjizi okrenula se autobiografiji.

I dok se u prvoj knjizi “Taj divni divlji kapitalizam” više bavila hrvatskom ekonomijom ispisujući i često citiranu “Šukerijadu”, velika hrvatska pjesnikinja Vesna Parun u drugoj, tek objavljenoj knjizi okrenula se autobiografiji. Osim nekoliko vrhunskih lirskih minijatura u kojima se, u oproštajnom tonu, uglavnom bavi starošću i prolaznošću, Vesna Parun objavila je i niz biografskih pjesama u kojima iznimno otvoreno opisuje prva ljubavna iskustva, ali i tragične nesporazume s vlastitom obitelji.

“Obljubio me Belzebub”, “Romanca mafioza” ili pak “Jeziva preobrazba” jedinstvene su i iznimne pjesme hrvatske poezije, razorne i po porukama i po iskrenosti. Novom knjigom u kojoj ima mjesta i za nezaobilazne aforizme, satire, ali i jednu ljupku i lucidnu posvetu Vesni Pusić nazvanu “Apokalipsa Juge”, hrvatska pjesnikinja u osamdeset i osmoj godini opet je bacila rukavicu u lice hrvatskom licemjerju. U pjesmama kao što su “Ima li žena dušu” ili “Urota gurmana” Vesna Parun je jetka kritičarka aktualnih hrvatskih prioriteta i pomodarstava. A kao utjehu, buntovna Dalmatinka citira tihog papu iz prošlog stoljeća “zloupotreba iskrene ljubavi nije grijeh nego najveće zlodjelo”.

Komentara 2

VI
Vinko37
16:05 19.02.2010.

Nije ona za obicni svijet. Jer kako na pr.razumjeti da divlji kapitalizam moze biti divan. Uredu mi je kad ostro kritikuje nase politicare. Samo bilo bi u tome svrsishodnije da se hvata oporbe, koja nezna da zbaci primitivnu vlast. Tu bi mogla, posto je autoritet, dosta pomoc. Dalje, pitam se kako je mogla prezivjet Juginu eru. Jer tko je onda kritikovao vlast, zavrsio bi ili u zatvoru ili u emigraciji. A ona, s toliko godina izgleda dosta dobro sto je za pozdravit.

LU
lužnjak
20:35 19.02.2010.

Po nekim informacijama, ova nam draga, još iz davnina raspisana Princez, nalazi se u hrvatskim toplicama Neka samo nastavi još moćnije, ispijati svoje izvore prenoseći ih u trag olovke, jer to je i hrabrost, u najbezbrižnijim godinama moći i voljeti,, stvarati i porađati nove knjige, koje su zajednička njena i naša djeca. Svako dobro, PJESMI PARUN !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije