Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
twitter natjecanje

Uklete igračke, ljudska kosa i zombi ribe - pogledajte najjezivije muzejske izloške na svijetu

Foto: Twitter
21.04.2020.
u 13:11

Muzej Yorkshire iz Yorka na Twitteru je pokrenuo zanimljiv natječaj s oznakom #curatorbattle kojim pozivaju svjetske muzeje da se pohvale nekim od najjezivijih izložaka iz svojih zbirki.

I muzejski kustosi moraju se nekako zabaviti u vrijeme karantene - Muzej Yorkshire iz Yorka u petak je tako pokrenuo zanimljiv online natječaj. Pozvali su svjetske muzeje da na Twitteru objave fotografije nekih od najjezivijih i najčudnijih izložaka koje imaju u svojim zbirkama uz oznaku #curatorbattle, a rezultati su urnebesni. 

Muzej Yorkshire natjecanje je započeo fotografijom busena kose nepoznate Rimljanke iz 3. ili 4. stoljeća. Njena frizura toliko je očuvana da su u kosi još uvijek ostale "špangice", što stvara zbilja jeziv prizor. 

Muzej Otoka Princa Edwarda hitro je odgovorio na izazov fotografijom uklete dječje igračke. Mala ovca na kotačićima, koju od milja zovu Wheelie, pronađena su unutar zida kuće stare 155 godina. Zaposlenici zdušno tvrde da je igračka ukleta te kako se miče sama od sebe.

Muzej Norwich Castle na natječaj je prijavio uznemirujući jastučić za igle u obliku mahune s dječjim glavama. "Ovaj predmet uzrokuje noćne more našim posjetiteljima" napisali su. 

Njemački povijesni muzej priložio je, prikladno, stravičnu masku s dugačkim kljunom koju su u srednjem vijeku nosili liječnici za kugu. 

Iz Muzeja Pitt Rivers prestrašili su nas neobičnom amajlijom koja je nekoć služila za razbijanje zlih uroka. Riječ je o pravom ovčjem srcu u koji su nabodeni čavli. 

Fairfax House priložio je fotografiju burmutice koju su jednom dobili na posudbu. Ova burmutica, međutim, nije služila za spremanje duhana, već za čuvanje stidnih dlaka jedne od ljubavnica kralja Đura IV. 

Kustosi zbirke Clarke charm collection, na izazov su odgovorili fotografijom ljudskog prsta. Ta je kost nekoć služila nepoznatom kockaru - i navodno mu donosila sreću. 

A kao odgovor na ovčje srce Pitt Riversa, objavili su fotografiju golubljeg srca koje imaju u svojoj zbirci. Probodeno je iglama, što je trebalo nauditi zloj vještici. 

Tu je još i strašno preparirana sirena te riba napuhača iz Bexhill muzeja, koje će vas proganjati danima, a sve ostale stravične izloške možete pregledati na Twitteru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije