Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani satire

U opereti 'Peter Kušter' bizarne priče pripovijedaju o lošem ponašanju djece

Foto: Peter Uhan
26.05.2017.
u 13:22

Neuobičajena predstava, namijenjena odraslima i mladeži, uzbuđuje groteskno-morbidnom intenzifikacijom dobro znanih priča i crnim humorom. Predstava otvara Dane satire 2. lipnja

Glazbena igra kultne londonske skupine Tiger Lillies preradba je svjetski poznate dječje slikovnica “Peter Kušter” (Struwwelpeter, 1845.) njemačkoga psihijatra, pjesnika i književnika Heinricha Hoffmanna. „Junk-opera“, kao što su je imenovali sami autori, prvi je put predstavljena 1998. u Londonu, a slijedila su uprizorenja diljem svijeta, od Broadwaya do bečkog Burgtheatera.

Dobila je brojne nagrade od kojih ističemo onu najvažniju, Laurence Olivier Award for Best Entertainment (2002.). Hoffmanov “Peter Kušter” sadrži različite priče, napisane u vremenu takozvane crne romantike. Bizarne priče pripovijedaju o lošem ponašanju djece i njegovim mogućim opasnim posljedicama. Dječak koji neće jesti sve više mršavi, dok ne umre; drugi, koji ne pazi kuda hoda, padne u vodu i zamalo se utopi; djevojčica koja se igra zabranjenim šibicama izgori…

U pričama se strah upotrebljava da bi se djecu naučilo lijepom ponašanju i poslušnosti. Bez obzira na sumnjivu tradiciju takve crne pedagogije, djelo spada među najuspješnije dječje knjige; njegovi su se motivi upotrebljavali u literaturi, na filmu i televiziji. Mark Twain je djelo preveo na engleski, a nedavno je američka serija Family Guy parodirala njegove epizode.

Neuobičajena predstava, namijenjena odraslima i mladeži, uzbuđuje groteskno-morbidnom intenzifikacijom dobro znanih priča i crnim humorom te obećava odličan kazališni događaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije