Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Tužna priča o ljubavi i žrtvi je priča o čovjeku koji govori istinu

Kroz igru nikako ne bježimo od te romantike i jasno je da se stihovi moraju izgovoriti najbolje što je moguće da bi došli do uha publike, kaže prvak Drame HNK Zagreb
08. ožujka 2013. u 16:58 0 komentara 135 prikaza
Nataša Dangubić, Hrvoje Klobučar i Goran Grgić
Foto: Renato Branđolica/TNT

Može li današnja kazališna publika pratiti dramu u stihovima? Odgovor na ovo pitanje čeka nas večeras (u 20 sati) u Teatru na Trešnjevci, na premijeri Cyrana, prve predstave novoosnovanog Teatra Manje je više. Predstavu je režirao Ivica Kunčević, osnivač ove neovisne teatarske grupe kreativaca, a naslovnu ulogu, nesretno zaljubljenog viteza, tumači prvak drame HNK Zagreb Goran Grgić.

Ljubav i žrtva

Osnovna ideja novog teatra je najpoznatija dramska i prozna djela hrvatske i svjetske literature predstaviti izvedbama za minimalni broj glumaca. Upravo takav je i Rostandov Cyrano de Bergerac.

– Kunčević je došao s tom idejom i odmah se ogradio kako to neće imati gotovo nikakve veze s njegovom predstavom otprije tridesetak godina. To jest neki naš zajednički izlet u romantiku, u osobne životne borbe, ali i vrednote života koje puštamo da prolaze kraj nas. Cyrano je priča o ljubavi, ali i žrtvi, o osobnoj odluci čovjeka koji uvijek govori istinu, što i jest najteže – kaže Goran Grgić i objašnjava kako se svi mi prepoznajemo u toj priči, jer svatko ima neke svoje zatomljene i nerealizirane ljubavi i strasti.

Baš zbog te svevremenosti Cyrano je ostavljen u svom realnom vremenu, a kako kaže Goran:

– Kroz igru nikako ne bježimo od te romantike i jasno je da se stihovi moraju izgovoriti najbolje što je moguće da bi došli do uha publike.

Fascinantna Glorija

Autorsku ekipu predstave čine stalni Kunčevićevi suradnici: Ivica Prlender, Danica Dedijer, Neven Frangeš, a glumački ansambl predstave uz Grgića čine: Nataša Dangubić, Hrvoje Klobučar, Žarko Savić i Filip Riđički. Zanimljiva je i priča kako je redatelj okupio glumce:

– Kunčević je šetao kroz predstave i gledao nove produkcije, a i mene i njega fascinirala je Glorija Saše Božića. Odande nam je stiglo pola ansambla (Nataša Dangubić i Filip Riđički), a zatim su se ekipi pridružili Žarko Savić, čovjek s nevjerojatnim dramskim potencijalom, i Hrvoje Klobučar, idealan za ulogu Kristijana – rekao nam je Goran Grgić. A kada smo ga upitali otkud mu snaga za pojačan premijerni ritam, s osmijehom je objasnio kako je to, kao i kod vrhunskih sportaša, stvar treninga. Što ga je više, to je glumac bolji!

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.