Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera Teatra Ulysses i Splitskog ljeta

To je totalni teatar! Svi glume, pjevaju i plešu

Staša Zurovac
Ivana Ivanović/PIXSELL
23.07.2014.
u 11:00

Staša Zurovac o večerašnjoj premijeri Krležina Sprovoda u Theresienburgu na Brijunima objašnjava da 37 stranica teksta, ali da je to ipak plesna predstava i svaka krivo izgovorena riječ stiže na naplatu

        Publika Teatra Ulysses večeras će u ambijentu brijunske austrougarske tvrđave prva vidjeti što je to od Krležina Sprovoda u Theresienburgu kao redatelj, koreograf i dramaturg napravio Staša Zurovac.Groteskno-satirični Krležin prozni tekst iz ciklusa o Glembayevima zbiva se 1906. u austrougarskom garnizonu koji posjećuju visoki japanski časnici.

Utjecaji umjetničkih zona

Zurovac je tekst sažeo na tri glumačka lika koje tumače Dražen Čuček, Ozren Grabarić i Vanda Winter, a tu je i slavni glazbenik Alexander Balanescu kao četvrti lik koji na violini komentira i pokreće radnju kao živi element glazbe Marijana Nećaka. U glazbeno-dramsko-plesnoj predstavi sudjeluje i tridesettroje solista i plesača baletnog ansambla splitskog HNK.

– Mene je jako zanimalo kako će različite umjetničke zone utjecati jedna na drugu, što će glumci dati pjevačima i obrnuto. Tako smo došli to totalnog teatra u kojem svi glume, pjevaju i plešu – rekao nam je Zurovac uoči brijunske praizvedbe predstave koja će 30. srpnja biti izvedena i u dvorištu splitskog HNK.

– Krajem prošlog ljeta Rade Šerbedžija i Lenka Udovički ponudili su mi da za njihov festival napravim autorsko djelo, a Rade je predložio da to bude Krležin Sprovod u Theresienburgu koji se tematski uklapa u stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata. Istodobno je stigla i ponuda od Dinka Bogdanića za plesnu predstavu na Splitskom ljetu. Tako je došlo do koprodukcije u kojoj smo već od samog početka imali u vidu oba scenska prostora od kojih svaki ima svoj vlastiti ključ koji je trebalo pronaći. Imali smo za naše prilike sjajne uvjete, što znači da su svi izvođači već na prvoj probi sjajno vladali svojim ulogama, tako da smo se posljednjih mjesec dana mogli mirno posvetiti dotjerivanju detalja. Predstava zahtijeva silnu koncentraciju svih izvođača punih sedamdeset minuta. Glumci imaju 37 stranica teksta, ali to je ipak plesna predstava u kojoj svaka riječ koja se izgovori u krivo vrijeme već u sljedećem trenutku stiže na naplatu. Ali, svi umjetnici daju sve od sebe, a za troje sjajnih glumaca već sada se usuđujem reći da su napravili uloge života – govori Zurovac koji je već otprije poznat po uspješnom spajanju različitih scenskih izraza u snažne i dojmljive cjeline.

Jaka vizualna dimenzija

Zurovac je izrazio i osobito zadovoljstvo što je za rad na predstavi uspio dobiti i kostimografkinju svjetskoga glasa Bjanku Adžić Ursulov čija scenografija i kostimi njegovim zamislima daju osobito snažnu i atraktivnu vizualnu dimenziju.Predstava se na Malom Brijunu izvodi i četiri duća dana, a brod s publikom iz Fažane isplovljava u 20.15 sati svake večeri.     

>> Biljana Srbljanović podsjetila je na 3,6 milijuna ubijenih u ratovima za i protiv Jugoslavije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije