Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šestanova smjena

Tko se u vezi s HNK Split ponaša "staljinistički"?

Ivo Cagalj/PIXSELL
14.08.2022.
u 17:33

Josip Markotić, splitski vijećnik Mosta, poručio je ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek da podnese ostavku

Gradsko vijeće Splita većinom glasova nije usvojilo Izvješće o ostvarenju programskog i financijskog poslovanja HNK Split za 2021. godinu. 'Protiv' je bilo 17, 'za' 7 vijećnika, uz jednu neodlučnu vijećnicu. Tom su odlukom stvoreni uvjeti da se već na sljedećoj sjednici, koja se očekuje u rujnu, smijeni intendant HNK Split Srećko Šestan te da se izglasa prijedlog Kazališnog vijeća da se vršiteljem dužnosti imenuje glumac Vicko Bilandžić. Predsjednica Kazališnog vijeća HNK Split Magdalena Nigojević, obrazlažući detaljno i vrlo iscrpno vijećnicima prijedlog kazališnog tijela kojem je na čelu, "nije se dala smesti, a ni omađijati".

Opetovano je isticala da se program nacionalne kazališne kuće uvelike reducirao bez konzultacija, odobrenja mjerodavnih i zakonskih okvira, da su se mijenjali naslovi, nenamjenski trošio novac, da su se dugovi sanirali programskim sredstvima, da su uštede mogle biti mnogo veće, da nije postojao strateški plan za koronakrizu i kako da HNK Split prođe kroz nju, da neutrošena sredstva iznose 6,7 milijuna kuna, a višak poslovanja 2,1 milijuna kuna te da se postavlja pitanje gdje je razlika od 4 milijuna kuna...

Aktualni intendant Srećko Šestan branio se iznoseći ponajviše epidemiološke okolnosti kao glavne razloge zašto nije ispunjen zacrtani i dogovoreni program. No puno jače od neprihvaćanja izvješća o poslovanju splitskog nacionalnog teatra u 2021. godini odjeknula je poruka Josipa Markotića, vijećnika oporbenog Mosta, a uputio ju je ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek:

– Bahato koristite poziciju moći i Grad Split želite pretvoriti u grad slučaj u kojem se stvari rješavaju, kako ste bezobrazno i jako primitivno rekli, staljinističkim metodama. Jedino se vi ovdje ponašate staljinistički. Maknite šape od splitske kulture i kazališta. Podnesite ostavku. To je najbolja stvar koju možete učiniti za splitsku i hrvatsku kulturu – poručio je Markotić.

Šestanu je spočitnuo dolazak na čelo HNK Split na temelju političke trgovine, aneks ugovora o radu koji je zaključio sa šefom Opere Jurom Bučevićem, postavljanje baleta "Onjegin" koji je koštao 787.000 kuna, a izveden je 4 puta s tim da je za posljednju izvedbu prodano samo osam karata, isplatu honorara od osam tisuća kuna šefu Opere, i to za jedno dirigiranje unutar kuće, kao i licemjerno ponašanje...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije