Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetlan Junaković u MUO

Tjednima su njegovi radovi bili zarobljeni u razorenom muzeju, ali dočekali su izložbu

Foto: Ela Junaković
1/3
08.09.2020.
u 11:25

Muzej za umjetnost i obrt, najjače stradao u zagrebačkom potresu, ulazi u novu sezonu izložbom Svjetlana Junakovića.

Sukladno optimističnim najavama Miroslava Gašparovića, ravnatelja MUO, u potresu najjače stradalog zagrebačkog muzeja, i usprkos velikim oštećenjima, on doista kreće u svoju jesensku sezonu i to izložbom Svjetlana Junakovića. Predviđena je za pretpotresno vrijeme, no otvara se večeras na saniranom prizemlju Muzeja, dok prvi, drugi i treći kat stalnog postava do daljnjega ostaju zatvoreni.

Za MUO ova izložba svojevrsni je “Breaking news”, baš kako je i naslovljena, iako njezin naslov nije smišljen prigodno, već prije dvije godine, a sada jednostavno proročanski odgovara situaciji.

– Pojam “Breaking news” gotovo nikada nije u vezi s izložbama ili umjetnošću, više ide u smjeru “ne događa se ništa” čime sam se i vodio osmislivši taj naziv tada ni ne sluteći da će se brzo nakon te odluke početi događati virusi i potresi koji su nam svakodnevicu doslovno pretvorili u “breaking news”. Uglavnom, moje skulpture izložene pod tim nazivom, dopremljene su u MUO tri dana prije potresa u ožujku, četiri tjedna nismo mogli do depoa u kojem su bile pohranjene, nije im se ništa dogodilo i tek sad ih izlažemo – kaže nam Svjetlan Junaković.

Izloženo je 30-ak Junakovićevih crteža i oko 90 skulptura nastalih od 2015. godine, od njegove zadnje izložbe u Zagrebu u Gliptoteci do danas, a za korone i lockdowna, kaže, mogao je svaki dan odlaziti u atelier, međutim nije se osjećao sposoban stvarati. Bio je pomalo užasnut onime što nas čeka. No kreativni žar se vratio, upravo radi na novim skulpturama i ilustracijama knjiga, a starta i s nastavom na Akademiji likovnih umjetnosti gdje predaje ilustraciju.

– Grafički odsjek je u potresu dobro prošao i mi možemo nastaviti s nastavom. Za sada su upute da radimo normalno, kao prije korone, ali danas je Vijeće vezano uz to, a kako se stvari mijenjaju gotovo iz dana u dan, vidjet ćemo do početka listopada što će se još sve događati – kaže Junaković.

Osim njegove izložbe, MUO priprema i središnju izložbu jesenskog programa, “Protreseni MUO”, posvećenu svojoj neobičnoj 140. obljetnici postojanja koju je planirao obilježavati cijele ove godine. Izložba će predstaviti povijest muzeja od potresa do potresa, odnosno ispričati priču o Muzeju od 1880. godine i potresa koji je razorio tadašnji Zagreb i tada tek otvoreni MUO, sve do 2020. godine kada se povijest ponovila na najgori mogući način. Izložbu, čije je otvorenje planirano sredinom listopada, pratit će slogan “Baština – to smo mi” kojom MUO kao najstariji i najveći hrvatski muzej lijepih i primijenjenih umjetnosti i dizajna želi istaknuti važnost svoje misije i postojanja u kontekstu neprocjenjive baštine koja je dio našeg identiteta.

– Na žalost, potres je promijenio sve naše planove, kako u obljetničkoj godini tako i one za neposrednu budućnost. No, nikada nismo stali ni odustali, usprkos činjenici da smo stradali – kaže nam ravnatelj Gašparović pa o poduzetim mjerama sanacije zgrade nastavlja:

– U ovako kratkom razdoblju sanirali smo ono nužno – krovove i osiguranje statički oštećenih dijelova. Imali smo sedam ogromnih rupa na krovu, desetke malih, obavljen je temeljitiji pregled zgrade i, nažalost, otkrili smo da su dimnjaci koji izvana izgledaju dobro ipak iznutra oštećeni, ali prizemlje je sigurno za publiku i korištenje. Sad smo u fazi da je Muzej zaštićen i prošli smo ove ljetne nevere i ludila, a da u njima nismo dodatno stradali. Postupno ćemo sanirati daljnje prostore koliko nam financijska situacija dopušta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije