Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legendarni tajnik potaknuo je osnivanje zbirke

Tisuće vrijednih fotografija propada u vlažnom sobičku

lozić
Anto Magzan/VLM/PIXSELL
22.09.2009.
u 16:05

Fotoklub Zagreb - jedan od tri najstarija u Europi, osnovan samo dvije godine poslije Londona pa Beča - ima zbirku od oko 8000 fotografija i gotovo 400 hrvatskih autora.

Fotoklub Zagreb - jedan od tri najstarija u Europi, osnovan samo dvije godine poslije Londona pa Beča - ima zbirku od oko 8000 fotografija gotovo 400 hrvatskih autora koju nitko od kulturnih institucija u Hrvatskoj ne želi preuzeti na čuvanje. Vrijedna ostavština smještena je u skladišnim prostorijama kluba, na trećem katu Ilice 29, s dvorišne strane, ispod trošnog krova jedne od najstarijih zgrada u toj zagrebačkoj žili kucavici.

 Skrivene u ladicama

Tu, izložen vrućini, hladnoći i vlazi, zaštićen samo tamom ladica metalnog ormara, pohranjen je raritetan i povijesno važan materijal 117 godina stare hrvatske fotografske zajednice. Svjesni da slike nezaustavljivo propadaju te da ih treba odgovarajuće smjestiti i digitalizirati, vodstvo kluba obraćalo se mnogim institucijama. Svi su oduševljeni blagom koje ima Fotoklub, početni razgovori uvijek su puni optimizma, međutim uvijek zapne na osnovnom. Fotoklub Zagreb ne želi se odreći vlasništva zbirke, želi jedino da je netko odgovarajuće smjesti. A Muzej suvremene umjetnosti, prvotno oduševljen idejom, poslao je na radni sastanak mladu kustosicu doslovno sa zadatkom da preuzme zbirku! Arhiv Hrvatske, pak, traži da mu se slike poklone ili će naplatiti čuvanje.

 - Za taj novac kupit ćemo rashladni uređaj i čekati da se netko u Vladi sjeti osnovati muzej fotografije kakav imaju sve kulturne zemlje Europe - kaže tajnik kluba ing. Vladko Lozić. Upravo je on 1970-ih osnovao vrijednu zbirku i njen je najvjerniji čuvar. U 40 godina uspio je spasiti mnoge, često i unikatne kolekcije.

 - U zbirci imamo 120 radova Đoke Miletića, poznatog riječkog fotografa, kakvu nema ni Rijeka. Isto tako Zlate Laure Misner, koja je pedesetih godina bila članica Fotokluba Zagreb. Bez nasljednika sve njezino moglo je završiti u smeću - kaže savjesni tajnik. Jedna od najintrigantnijih Lozićevih priča vezana je za stogodišnjicu kluba.

 - Te 1992. posjetio sam dr. Alberta Starzyka i zamolio ga da nam daruje svoje radove iz tridesetih godina. Tom prigodom, na moje iznenađenje, poklonio je klubu i životnu kolekciju Augusta Frajtića, legendarnog osnivača tzv. zagrebačke škole iz 30-ih godina!

 Darežljive legende

 Tu je kolekciju Frajtić ostavio Starzyku na čuvanje kad je 1945. odlazio u emigraciju. Kada sam kustosici za fotografiju u MUO Mariji Tonković telefonom ispričao u što upravo gledam, dojurila je vidjeti senzacionalno otkriće! - prisjeća se.

 Legendarni Tošo Dabac ideju o zbirci beskompromisno je podržao rečenicom: Nosi što želiš! Lozić je iz hrpe s njegova stola odabrao stotinjak fotografija. Darežljivi su bili i Zadrani, braća Brkan, čijom se fotografijom genijalnog Alfreda Hitchcocka klub posebno ponosi. Treba li od svega toga dignuti ruke?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije