Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije u Ljubljani

Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije, Ljubljana
arhiva VL
09.12.2011.
u 10:49

Ovo je velika povijesna izložba koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj, prema koncepciji i u selekciji hrvatskih teatrologinja: Ane Lederer i Martine Petranović

U petak, 16. prosinca (u 18 sati) u Zgodovinskom atriju Mestne hiše u Ljubljani, Mestni trg 1, otvorit će se ULUPUH-ova izložba "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009." Tom će prilikom ULUPUH predstaviti i dvije svoje monografije: "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009." i  "ULUPUH 1950. – 2010.“

Izložba "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009." premijerno je održana u Zagrebu u prosincu 2009. godine, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih primijenjenih umjetnika Hrvatske - ULUPUH-a i u suorganizaciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Riječ je o velikoj povijesnoj izložbi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina, prema koncepciji i u selekciji uvaženih hrvatskih teatrologinja: Ane Lederer (scenografija) i Martine Petranović (kostimografija).

Idejna inicijatorica i ravnateljica projekta je Ivana Bakal, hrvatska kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Ovim kompleksnim projektom koji je u Zagrebu realiziran u pet izložbenih cjelina predstavljena su scenografska i kostimografska ostvarenja (u pravilu relevantnih) predstava različitih hrvatskih kazališta. Ovisno o autoru, mjestu i vremenu nastanka predstave izloženi su različiti materijali odnosno mediji scenografskih i kostimografskih ostvarenja - od skica u različitim tehnikama i formatima preko fotografija do TV snimaka. Za izložbu je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz privatne zbirke gospođe Marije Šenoe i obitelji Sokolić te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije