Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Spremimo rat u muzej – stav je za korak naprijed prema toleranciji

'Image of War' otvara se 8. kolovoza izložbom o Domovinskom ratu čija je misija da posjetitelje potrese do kosti kako se to više ne bi dogodilo
03. kolovoza 2018. u 09:45 4 komentara 838 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Zahvaljujući filantropskom podvigu Danila Gregovića, Zagreb od 8. kolovoza otvara vrata još jednog privatnog muzeja. S idejnom vodiljom “Spremimo rat u muzej”, gdje mu je i mjesto, u Hebrangovoj 4 otvara se muzej ratne fotografije “Image of War”. Prošetali smo lijepo uređenim prostorom u prizemlju zgrade i premijerno pogledali prvu izložbu posvećenu Domovinskom ratu.

Petar Dukarić POSRNULI TIGAR Tko je branitelj s kultne fotografije uhićen u Varaždinu

Žrtve, stradanja, razaranja

U pitanju su fotografije profesionalaca, ratnih reportera, ne samo iz Hrvatske. Prvi put vidimo i rat kroz objektiv srpskih, američkih, svjetskih... reportera, čak i s tada okupiranih područja na koja u tom trenutku naši fotografi nisu imali pristup. Tu su i posljednje četiri fotografije Pava Urbana, dubrovačkog fotografa koji je poginuo nedaleko od Orlandova stupa od minobacačke granate. One su posljednje što je vidio. Fotografije neutješnih roditelja vojnika koji izlazi iz Maršalke, vuku ga za ruku i mole da pođe s njima, a on plače i ne usudi se jer iza njega je oficir s pištoljem uperenim mu u glavu. Fotografije žrtava, stradanja, zarobljavanja, ratnog odrastanja i razaranja. Cilj projekta i jest da posjetitelja potrese, da se osvijesti, zamisli. Nas je potresao. Do kosti.

Tomo Medved Uz prisutnost ministra Nakon 17 godina identificirani posmrtni ostaci nestalog hrvatskog branitelja

– Tema rata je vječna i postoji od kada je čovjeka. Svojom antiratnom misijom i motom da ratovi pripadaju muzejima, mislim da smo napravili jako zanimljivu stvar i korak naprijed u uspostavljanju tolerancije. Kako smo društveno odgovoran projekt, odlučili smo dio sredstava od svake prodane ulaznice i svakog prodanog suvenira darovati udrugama koje se brinu za poboljšanje statusa imigranata kojih je danas “zahvaljujući” ratovima sve više. Na direktnoj smo uzročno-posljedičnoj vezi zaustavljanja ratova i njihova stavljanja u muzeje – govori Danilo Gregović, po zanimanju odvjetnik. Kaže, poslije 30 godina bavljenja tim poslom na kraju je karijere, a kako mu je prilično dobro išlo i sav novac zaradio je u zemlji, pomislio je da je možda vrijeme da nešto vrati natrag.

– Možete kupiti jahtu, skup auto, a možete otvoriti i pekarnicu ili kladionicu što je danas u modi. Meni se učinilo da je ovo dobar način da se napravi nešto pošteno što će ostati. Naravno, postoji moment koji je bio svojevrsni okidač za ovu odluku. Dogodio se u sličnom muzeju u Dubrovniku. Vidio sam fotografiju dječaka koji gleda u objektiv fotoreportera koji ne zna da su to posljednje sekunde djetetova života. Došao je pred kameru s prostrijeljenim grkljanom. Riječ je o djetetu vojniku snimljenom u Africi. Izašao sam u suzama. Upravo to, dijete vojnik, tema je i naše buduće izložbe – kazao je.

Periodika izmjene izložbi bit će svakih šest mjeseci, a svaku izložbu pratit će i knjiga. Za ovu o Domovinskom ratu knjiga je upravo u tisku.

Kapetan Dragan Nezadovljni presudom Braniteljske udruge o presudi kapetanu Draganu: Ovo je poniženje od vlastite države

Međunarodna suradnja

Surađivat će s drugim sličnim muzejima u zemlji i inozemstvu, poput muzeja ratne fotografije “War Photo Limited” iz Dubrovnika, Galerije 11/07/95 iz Sarajeva, Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari te Muzeja vojne i ratne povijesti Pakrac.

U pitanju je potpuno privatna inicijativa, tek je dio sredstava za ovu prvu izložbu prikupljen crowdfunding kampanjom što je zanimljiv društveni eksperiment jer su se javili nepoznati ljudi uplatama premašivši postavljenu granicu što je pozitivan pokazatelj da postoji mnogo onih koji žele pospješiti toleranciju u društvu.

– Birokracija za otvaranje išla je glatko. Ipak, kad uložiš velika sredstva, očekuješ da će i država sa svojim uredima tako te dočekati. Nisu na nas pustili pse, ali, primjerice, za lift za invalide koji stoji oko 40.000 kn obratili smo se za pomoć Ministarstvu branitelja. Činilo se to kao logičan potez jer upravo bi mnogim braniteljima lift bio koristan. Pristojno su nam rekli da stanemo u red – kaže Gregović. 

Heroj Marko Babić Heroj s Trpinjske ceste Obljetnica smrti vukovarskog heroja Marka Babića; Milas: Bio je rođeni ratnik
1 / 4
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  "Spremimo rat u muzej"Je li to neka nova politički korektna inicijativa?Teško će onaj tko bje na bojištu( ili mu je netko poginuo ili bivao bombardiran )staviti uspomene u neki muzej..uspomene su tu...sve je tako svježe....Muzej treba postojati, biti podsjetnikom budućim ... prikaži još!ćim naraštajima tko i što nas unesreći ....ali ne očekujte od nas,Hrvatica i Hrvata, koji smo prošli rat, spremanje svojih sjećanja u neke hladne pretince bešćutnih kustosa.

 • majdolina:

  Ideja je odlična, sudjelovala sam svojom ratnom fotografijom. Dolazim pogledati !

 • ursus_1212:

  Ne možemo kad se niti jedan predstavnik manjine nije ispričao za okupaciju Hrvatske nego samo prozivaju i zaboravljaju svoje uloge u ratu.