Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆ U HNK

Splitski "Orašar" oduševio, Zagrebački okuplja međunarodne zvijezde

Orašar
/
08.12.2013.
u 16:55

U kazališnom, a posebno baletnom svijetu “Orašar” je sinonim za Božić.

U kazališnom, a posebno baletnom svijetu “Orašar” je sinonim za Božić. Pleše se u svim kazalištima svijeta, a ove će godine publika, posebno ona najmlađa, u ovom baletu uživati diljem Hrvatske jer je na programu HNK Split, Osijek i Rijeka, a u utorak, 10. prosinca, vraća se i na scenu HNK Zagreb.

“Orašar” je posljednje od tri baletna djela velikana svjetske glazbe Petra Iljiča Čajkovskoga koji je u svojim kasnim godinama volio pobjeći u dječji svijet bajki. Tako je za predložak Orašara uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest u obradi Dumasa sina, na osnovu koje je sastavio baletni libreto zajedno sa svojim prokušanim suradnikom, koreografom Mariusom Petipaom.

Nastala je tako poetska priča o bijegu u dječji svijet mašte u čarobnoj božićnoj noći kada sva djeca očekuju i dobivaju darove.

Zagrebačkog “Orašara” gledamo u koreografiji Dereka Deana, a u utorak je u ulozi Princa na sceni prvak zagrebačkog, austrijskog i portugalskog baleta Tomislav Petranović.

Uz njega plešu Pavla Mikolavčić kao Vila šećera i Mai Kageyama kao djevojčica Klara. Nakon toga je “Orašar” tijekom prosinca na programu HNK Zagreb čak jedanaest puta.

Štoviše, uz njega počinje i doček 2014. godine u HNK Zagreb. To je posebna prigoda u kojoj ljubitelji baleta mogu vidjeti dvoje istaknutih svjetskih baletnih solista.

Na toj izvedbi plešu Elena Vostrotina i Dmitry Semionov, umjetnici školovani u prestižnoj Baletnoj akademiji Vaganova u Sankt Petersburgu. Oboje su nakon toga svoje karijere počeli kao solisti Baleta Marijinskog kazališta te ih nastavili u Baletu Semperoper u Dresdenu.

I dok se zagrebačko baletno odmjeravanje tek očekuje, ovacijama splitske publike ispraćena je premijera baleta “Orašar” Petra Iljiča Čajkovskog koji je baletni ansambl HNK Split izveo na blagdan sv. Nikole. Gotovo osam minuta trajao je pljesak oduševljene publike koji je zavrijedilo više od 110 balerina i baletana splitskog Baleta  i polaznica Baletnog studija HNK Split jer su izvrsnim plesom ispričali najljepšu božićnu bajku, ali i svi koji su radili na izvrsnoj predstavi.

Balet “Orašar”, najpopularnije djelo klasične baletne literature, izveden u koreografiji i režiji Waczlawa Orlykowskog, prenio je Dinko Bogdanić, ravnatelj baleta splitskog teatra. Orkestrom HNK Split ravnao je maestro Hari Zlodre, a kao protagonisti u novom splitskom “Orašaru” nastupili su odlična Ukrajinka Eva Karpilovska u ulozi djevojčice Klare i Vile šećera. Princa je tumačio Mihai Mezei, Snježna kraljica bila je Matea Milas, a Arapska kava Julija Pivotskaja.

Autorski tim čine još i scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Barbara Bourek, oblikovatelji  svjetla i tona Srđan Barbarić i Petar Ivanišević. Baletni su majstori Vladimir Šuvalov, Dmitrij Rodikov, a polaznice baletnog studija uvježbale su Dunja Njegovan, Tanja Cvitanović, Albina Rahmatullina, Sanja Dimache, Korana Bilan i Buga Bešker. Upravo te male balerine oduševile su i razgalile sve, od najmlađih do najstarijih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije