Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naklada ljevak

Sloboda u izgnanstvu - autobiografija Dalaj Lame u prodaji

Sloboda u izgnanstvu
arhiva\"
29.11.2011.
u 11:37

Vođa Tibeta vrlo izravno pripovijeda o svome životu otkad je 1939., u četvrtoj godini, otrgnut od doma, preko opasnog bijega iz Tibeta 1959. pa sve do osvajanja Nobelove nagrade za mir 1989. godine, a u pozadini je kineska invazija na Tibet

Naklada Ljevak izdala je autobiografiju Dalaj Lame "Sloboda u izgnanstvu". Vođa Tibeta vrlo izravno pripovijeda o svome životu otkad je 1939.godine, u četvrtoj godini, otrgnut od doma, preko opasnog bijega iz Tibeta 1959. godine pa sve do osvajanja Nobelove nagrade za mir 1989. godine. U pozadini je priče kineska invazija na Tibet koja je počela 1950. godine. Dalaj Lama mirno iznosi pojedinosti utamničenja, mučenja, silovanja, gladi, ekološke katastrofe i genocida koji su, nakon četiri desetljeća kineske vladavine, odnijeli živote milijun i dvjesto pedeset tisuća Tibetanaca i uništili tibetski prirodni i religijski krajolik.

Pa ipak, Dalaj Lamina priča je priča o nadi. Autobiografija otklanja svaku sumnju u njegovu poniznost i iskrenu suosjećajnost. Četiri sata dnevno provodi u molitvi, ne gaji mržnju prema Kinezima i vidi dobro gdje god da pogleda. Jednoga dana, nada se, čitav Tibet bit će zona mira i najveći svjetski park prirode. Takav optimizam ne dolazi od naivnosti, već od svakodnevnog proučavanja budističke filozofije i njegova načela opće odgovornosti.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije