Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Slavni jazz pijanist Gonzalo Rubalcaba nastupa u Lisinskom

Gonzalo Rubalcaba
arhiva VL
25.01.2011.
u 13:16

Glazbenika na njegovu trećem zagrebačkom nastupu prate Matt Brewer na kontrabasu i Marcus Gilmore na bubnjevima

Jedanaesta sezona Jazz ciklusa u Lisinskom počinje u petak 28. siječnja. U ovoj sezoni koncerti će biti tematski reducirani na dva glazbena područja koja su od samog početka 2000. godine bila prioritet ciklusa: jazz orkestri i jazz klavir. Ciklus počinje 28. siječnja koncertom Trija Gonzala Rubalcabe, vjerojatno najznačajnijeg latino pijanista današnjice, kojeg će na njegovu trećem zagrebačkom nastupu pratiti Matt Brewer na kontrabasu i Marcus Gilmore na bubnjevima.

Klasično obrazovan glazbenik Gonzalo Rubalcaba rođen je 1963. u Havani, na Kubi, u glazbeničkoj obitelji. Nakon uspješne karijere koju je ostvario na Kubi, nastavio ju je razvijati u SAD-u. Jedan je od najznačajnijih jazz klavirista mlađeg naraštaja. Uspješno spaja jazz s klasičnom i kubanskom tradicijom. Nadahnjivao se glazbom slavnih jazz klavirista poput Theloniousa Monka, Buda Powella i Oscara Petersona, ali i drugih jazz instrumentalista, primjerice Charlieja Parkera, Dizzyja Gillespieja i Arta Blakeya.

Nastupao je u najpoznatijim svjetskim jazz klubovima, festivalima i koncertnim dvoranama, primjerice u Lincoln Centru, Hollywood Bowlu ili Carnegie Hallu. Surađivao je s glasovitim jazzistima poput Dizzyja Gillespieja, Rona Cartera, Pata Martina, Charlieja Hadena, Paula Motiana, Jacka DeJohnettea... Vodi i vlastite skupine, s kojima je  snimio brojne albume, od kojih su neki proglašavani najboljim jazz albumima godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije