Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko ljeto

Sezonu obilježili koncerti, filmovi i nove pozornice

Foto: HNK Split
1/2
19.08.2019.
u 13:18

Svečanim spuštanjem festivalske zastave na Sustipanu završilo je 65. Splitsko ljeto tijekom kojeg je upriličeno 39 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih izvedaba, izložaba filmskih projekcija te jedna književna promocija, a otkriven je i spomenik splitskom pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću. U 32 dana umjetnici su nastupali na čak 18 uglavnom ambijentalnih pozornica, od Peristila, podruma Dioklecijanove palače, Galerije Meštrović i Kaštilca, preko Sustipana, amfiteatra u Saloni i kinu Bačvice, ali i u Vrlici, Makarskoj, Gatima i Gornjem Sitnom podno Mosora.

Šestan je zadovoljan

Izrazito sretan nakon zatvaranja bio je Srećko Šestan, novi intendant HNK Split koji je na dužnost stupio, a mnogi će reći “uletio”, u vrlo neuobičajenom terminu, 1. srpnja. Prosječna popunjenost gledališta bila je visokih, naglašava Šestan, 86,2 posto. Uz to, 65. Splitsko ljeto će ostati zapamćeno po disperziji, izvođenju naše najpopularnije opere “Ero sa onoga svijeta” u Makarskoj te uvrštavanju filmskog programa, što su Splićani jako dobro primili. Imali su prilike vidjeti gotovo odmah nakon završetka Pulskog festivala dugoočekivani film Antuna Vrdoljaka “General”, “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević i film “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza. Svakako valja naglasiti da je ovogodišnje Splitsko ljeto pripremio bivši intendant Goran Golovko sa svojom starom ekipom, ravnateljem glazbenog programa Ivom Lipanovićem, ravnateljicom dramskog dijela Jasnom Jukić i Igorom Kirovom zaduženim za baletni dio.

Izrazito kvalitetnim publika je ocijenila glazbeni dio programa, a Judita za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom programu festivala, prema sudu stručnog Ocjenjivačkog žirija, dodijeljena je mezzosopranistici Renati Pokupić za njezin solistički recital.

– Izrazito sam zahvalna Splitu i Operi HNK Split. Ovdje sam nastupila nakon deset godina, a ovdje sam i započela. Uspjeli smo publici prenijeti emocije i to mi je najveća nagrada. Judita je zlatni bonus – izjavila je ushićena nagradom umjetnica Renata Pokupić.

Juditu za dramski dio programa zavrijedila je, po Ocjenjivačkom sudu, dramska predstava “Susret” odigrana u produkciji Teatra Exit.

– Predstavu smo pripremali gotovo dvije godine u ilegali, u stanu Nine Mitrović. Onda nas je prihvatio Raguž i Teatar EXIT. Dobili smo u kratkom razdoblju četiri nagrade, od kojih su “Marul” i “Judita” najveće – izjavio je glumac Siniša Popović, koji je uime najbolje dramske ekipe preuzeo Juditu. Posebno priznanje uručeno je Nili Kuzmanić-Svete za dugogodišnje sudjelovanje u žiriju Judite i znatan kazališni angažman.

Ništa od Judite za balet

Kao posljednja predstava 65. Splitskog ljeta izvedena je na Sustipanu plesna premijera “Piazzolla / Stravinski”. Pet mladih koreografa Igor Kirov, Claudio Cangialosi, Kristian Lever, Douglas Lee i Stephen Delattre radilo je segmente predstave, od kojih je ravnatelj splitskog baleta priredio “Posvećenje proljeća”. To baletno i orkestralno koncertno djelo ruskog skladatelja napisano je za sezonu 1913. baletne trupe Ballets Russes Sergeja Djagiljeva. Izvornu koreografiju potpisuje Vaclav Nižinski, a scenografiju i kostime Nicholas Roerich.

– Ova interpretacija “Posvećenja proljeća” slijedi izvorni libreto i glazbenu teksturu, koji prikazuju legendu iz poganske Rusije o obrednom žrtvovanju djevice koja mora plesati do smrti kako bi vratila plodnost zemlji i povratila dobročinstvo poganskog proljetnog božanstva. Kakvo je “Posvećenje proljeća” u 21. stoljeću? Koga danas žrtvujemo za dobrobit našeg čovječanstva? Odabrani ostaju žrtve društva koje ih sažvače, proguta i izbaci u zaborav. Tu žrtvu kasnije generacije podižu kao dar – objašnjava Igor Kirov. Njegova koreografija izazvala je oprečne reakcije, a on tvrdi da je to i očekivao. No nije očekivao da ni ove godine neće biti ustanovljena Judita za baletnu predstavu, o čemu se govori već tri ljeta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije