Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SF U BOOKSI

Sanja Lovrenčić gošća je Žiljakove tribine o fantasy prozi

booksa SF
13.06.2011.
u 00:19

Koji su razlozi uspona fantasy proze u zadnjih gotovo pola stoljeća i s kakvim se (ne)uspjehom fantasy književnost proširila u Hrvatsku, samo su neka od pitanja na koja će sudionici tribine pokušati naći odgovor

U zagrebačkoj Booksi 14. lipnja u 19 sati održat će se peta po redu tribina iz serijala SF u Booksi, a tema će biti fantasy proza. Iako se fantasy proza može pratiti dublje u prošlost, strelovit uspon ovog žanra slijedi nakon uspjeha trilogije "Gospodar prstena" J. R. R. Tolkiena u SAD-u te po prilici istovremenog uskrsnuća Conana Barbarina, lika kojeg je prije Drugog svjetskog rata osmislio prerano preminuli pulp-pisac Robert Howard.
Danas je fantasy po tržišnim parametrima prestigla i nadmašila znanstvenu fantastiku. Od početka 80-ih, a posebno s razvojem kompjutorske filmske iluzije, fantasy postaje sve značajniji žanr i na velikom (i malom) ekranu.
Je li fantasy tek eskapizam, izdavačkim mehanizmima pretvoren u još jedan reakcionarni stroj za pranje mozga? Ili fantasy kao žanr može poslužiti dubokoj kritici postojećeg stanja i traženju izlaza iz njega, ne u nekim zamišljenim kvazifeudalnim Arkadijama, nego ovdje i sada? Koji su razlozi uspona fantasy proze u zadnjih skoro pola stoljeća? Koja je publika prigrlila fantasy? S kakvim se (ne)uspjehom fantasy književnost proširila u Hrvatsku? Sudionici tribine pokušat će pronaći odgovore na sva ta pitanja.
Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik SF časopisa UBIQ. Gošća tribine je prevoditeljica i spisateljica Sanja Lovrenčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije